Az orosz űrkutatással kapcsolatban álló orosz bank elnökének az egyik tanácsadója az Egyesült Államokból sokadmagával kitoloncolt "szexi 007-es", Anna Chapman. Ezt a bank közölte hétfőn.

A 28 éves Chapman egyike volt annak a tíz orosz hírszerzőnek, akik évekig éltek az Egyesült Államokban, eltitkolva, hogy pontosan mit is csinálnak. A kémeket júniusban tartóztatták le, majd tíz nappal később hazatoloncolták őket Oroszországba. Anna Chapman, aki vonzó külseje miatt még pornófilmes ajánlatot is kapott Nyugaton, sokak meglepetésére feltűnt a múlt héten a kazahsztáni Bajkonurban, amikor két orosz és egy amerikai asztronautával fellőttek egy Szojuzt a Nemzetközi Űrállomásra.

Hazaérkezése óta Chapman nem adott interjút, viszont éjszakai mulatókban készült képek jelentek meg róla, és az egyik hétvégi orosz magazin felkérésére is pózolt szexis ruhákban. A FundServiceBank hétfői közleménye szerint Chapman az alkalmazottjuk, és munkaköre miatt volt jelen a rakéta fellövésénél. A bank az orosz űrügynökség, Roszkoszmosz hivatalos pénzintézete."Anna Vasziljevna Chapman október elsejétől dolgozik a banknak, mint az elnök egyik befektetési és innovációs tanácsadója" - áll a bank közleményében, amely szerint a nemzetközi média "szűnni nem akaró érdeklődésére ez a válasz".

Anna Chapmanről és pikáns kapcsolatairól számos cikk jelent meg világszerte, amióta kiderült, hogy kém. Legfőképpen Londonban, ahol férjhez is ment egy Alex Chapman nevű férfihez, innen az angolos neve. Nagy-Britannia július 9-én megfosztotta Chapmant brit állampolgárságától, és a belügyminisztérium azt szeretné elérni, hogy soha többé ne tehesse be a lábát az országba.

Az orosz bank hétfői közleménye szerint Chapman az információtechnológia fejlesztésén is dolgozni fog a pénzintézetben. A közlemény úgy írja le a 28 éves nőt, mint "kreatív, sokoldalú alkalmazottat, aki törődik Oroszország jövőjével". A bank azt is nyilvánosságra hozta, hogy Chapman egy könyvön dolgozik, amelynek témája az internet lehetőségei. Az orosz űrügynökség egyébként azt állította, hogy nem ők hívták meg a nőt a rakétakilövésre, és Chapman egyetlen asztronautával sem találkozott.