Félmeztelenül tüntettek ukrán nők az orosz kormányfő látogatása ellen Kijevben szerdán. A FEMEN nevű csoport hat aktivistája tiltakozott amiatt, hogy Vlagyimir Putyin energetikai ügyekről tárgyal ukrán vezetőkkel."Ne feküdjünk le a Kreml törpéjének" - ez volt olvasható a nők egyik plakátján. "Nem tudtok olyan könnyen megtörni minket" - állt egy másik plakáton.

Az orosz kormányfő Viktor Janukovics elnökkel és Mikola Azarov miniszterelnökkel az orosz gázszállítmányok esetleges árcsökkentéséről folytat megbeszéléseket. Elődje nyugatbarát politikájával szemben Janukovics szoros kapcsolatokat alakított ki Moszkvával év elejei hivatalba lépése után.

A gyors közeledés részeként áprilisban megegyezett az orosz vezetőkkel, hogy 2042-ig meghosszabbítják az orosz fekete-tengeri flotta Krím félszigeti támaszpontjának bérleti szerződését, cserében az energiahordozók kedvezményes áraiért. A megállapodást az ukrán ellenzék illetve a nacionalisták árulásnak minősítették.

"Putyin látogatása után Ukrajnában korlátozni fogják a sajtó -és a gyülekezési szabadságot, ahogy ez náluk is történik" - mondta a szerdai félmeztelen tüntetést szervező FEMEN egyik vezetője, Anna Gucol. A csoport aktivistái korábban is tartottak topless megmozdulást, például az év elején, az elnökválasztások napján, amikor Janukovics szavazott és a kamerák éppen rászegeződtek.