A Vám- és Pénzügyőrség megalapozott gyanúja alapján előzetes letartóztatásba helyezték P. Koltai Gábor producert, akit azzal gyanúsítanak, hogy filmforgalmazó cégén keresztül 2,3 milliárd forint adót csalt el fiktív számlák gyártásával. Szülei, Koltai Róbert színész-rendező és Pogány Judit színésznő a hír bejelentése óta elérhetetlenek - írja a Blikk.

A családban nem ez az első zavaros pénzügy, a most letartóztatott producer fiú apja, Koltai Róbert színiiskolája ellenszeptemberben indult nyomozás csalás gyanújával. A színész akkor azzal védekezett, amíg ő volt az Első Magyar Médiaiskola reklámarca, minden rendben ment, amikor viszont kezdett számára gyanússá válni a szervezet működése, azonnal lemondott.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) közölte: fiktív számlák felhasználásával a mozifilmek és 3D-s produkciók készítésével, valamint értékesítésével foglalkozó cégek 2,3 milliárd forinttal károsították meg a központi költségvetést, és ez az összeg a nyomozás során még tovább nőhet - írta szerdán az Index.hu. A filmek gyártására és értékesítésére a hírek szerint egy komplex számlázási láncolatot hoztak létre, amelyben a filmek finanszírozásában és az értékesítésben résztvevő offshore cégek, valamint az áfa-visszaigénylő pozícióba kerülő gazdasági társaságok mellett hamis, fiktív költségszámlákat kibocsátó cégek is megtalálhatók voltak. A közvetett állami támogatásban van a 20 százalékos adókedvezménynek köszönhetően a nagyobb pénz: ez filmgyártásnál a film teljes költségvetése után jár.