Az amerikai first lady, Michelle Obama is besegített idén a Télapó nyomon követésébe pénteken - közölte az amerikai-kanadai közös légtérvédelmi parancsnokság, a NORAD.

Barack Obama amerikai elnök felesége családjával 10 napig Hawaiion nyaral, eközben pénteken 40 percig válaszolt a Télapót és rénszarvasait kereső gyerekek telefonhívásaira. A NORAD 1955 óta követi nyomon a Télapót karácsony éjjel, 1998 óta pedig egy honlapon is, a hétnyelvű www.noradsanta.org-on meg lehet nézni a nagyszakállú útvonalát. Az egész tradíció egyébként egy félreértés miatt alakult ki 1955-ben, miután az amerikai Sears áruház egyik egysége reklám gyanánt Télapó-forróvonalat hozott létre, de a tévesen kinyomtatott telefonszám az amerikai légtérvédelem coloradói állomásához tartozott. Így a gyerekek karácsonykor az éppen ügyeletben lévő Harry Shoup ezredest, a légtérvédelem parancsnokát hívták fel és azt akarták megtudni, hogy merre jár a Télapó. A félreértés óta a NORAD minden karácsonykor helyzetjelentést ad a Télapóról és követik a nagyszakállú szánját húzó, Rudolf nevű rénszarvas pirosan világító orrának hőjeleit.


Pénteken azonban nagy meglepetésre Michelle Obama vette fel a kagylót. A first lady "megnyugtatta a gyerekeket, hogy a NORAD figyel a Télapóra, hogy mindenhová eljusson időben." Egy Juliana nevű kislánynak pontosan meg is mondta Obama, hogy a Télapó a hívás idején éppen Horvátország felett repült.