Michael Jackson családja pert indíthat a koncertsorozat szervezői ellen, amelyre a popsztár halála előtt készült - döntött egy Los Angeles-i bíró. Az énekes rokonai szerint az AEG Live által gyakorolt nagy nyomás szerepet játszott Jackson halálában.

A keresetet az ügyvédek még tavaly szeptemberben a sztár anyja és három gyermeke nevében nyújtották be. Ebben azt állították, hogy az AEG Live is felelős azokért a döntésekért, amelyet Jackson személyes orvosa Conrad Murray hozott. Az 50 éves énekes az alvását elősegíteni hivatott erős nyugtatószerek túladagolásába halt bele. Murray március 28-án áll bíróság elé gondatlanságból elkövetett emberölésért.

A család szerint a koncertszervező megszegte a szerződést, nem mutatott különösebb érdeklődést Jackson fizikai és lelkiállapota iránt. A rokonok szerint a sztár zavart volt, emlékezetkiesései voltak és mániákussá vált már hónapokkal halála előtt. A "This is It" című londoni turné 2009 júliusában kezdődött volna, az énekes azt tervezte, hogy ez lesz az utolsó koncertsorozata.

Katherine Jackson szerint az AEG ragaszkodott ahhoz, hogy fia "tartsa a fárasztó menetrendet, vegyen részt minden próbán, és azzal fenyegették, hogy ha egyről is hiányzik, akkor az egész turnét törlik".

Az AEG ügyvédei tagadták a vádakat, mondván, nem a cég bérelte fel Conrad Murray-t. Szerintünk Jackson "nem volt gyámoltalan vagy döntésképtelen; saját házában élt, maga döntött a szerződéseiről, választott ügyvédeket, és foglalkozott a családjával". A koncertszervezők szerint senki sem láthatta előre Michael Jackson halálát. A bíró azonban elutasította az AEG érvelését, és márciusra újabb meghallgatást rendelt el az ügyben.