Tarr Béla filmjének világpremierje, Kárpáti György Mór vizsgafilmje, Mundruczó Kornél és Nagypál Orsi új filmtervei és öt ifjú magyar a Talent Campuson - csütörtök este kezdődik a világ filmművészetének és filmiparának nagyszabású seregszemléje, a berlini filmfesztivál - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Magyar Mozgókép Közalapítvány.

Február 10-én este immáron 61. alkalommal kezdődik a német fővárosban a film nagyszabású ünnepe és egyben a filmipar szakmai találkozója, a Berlinale. Az 1951-ben alapított seregszemle a filmvilág legfontosabb nemzetközi eseménye a májusi cannes-i fesztivál előtt. Hosszú évek után újra lesz magyar versenyfilm a fesztiválon. A filmművészet kiemelkedő újdonságait felvonultató versenyprogramban lesz Tarr Béla A torinói ló című új mozgóképének világpremierje. A fesztivál fődíjáért, a berlini Arany Medvéért tizenhat alkotás versenyez idén, köztük Tarr új filmje, amelynek főbb szerepeiben Bók Erika, Derzsi János és Kormos Mihály látható.

A huszonnégy új rövidfilmet felvonultató rangos versenyben, a Berlinale Shorts-ban Kárpáti György Mór mutatkozhat be Erdő című 12 perces fekete-fehér filmjével. Az alkotás a végzős filmrendező szakos hallgató negyedéves vizsgafilmje volt.