Az egykor Sweet Micky néven népszerű énekes, Michel Martelly nyerte a haiti elnökválasztást, a szavazatok több mint kétharmadát kapta a március 20-ai második fordulóban az előzetes eredmények szerint. Ellenfelének, a volt first ladynek, Mirlande Manigat-nak április 16-ig van lehetősége fellebbezésre.

Michel Martelly, az ötvenéves énekes előtt nem akármilyen feladat áll, újjá kell építenie a tavaly januári földrengésben letarolt, azóta pedig a kolera által is sújtott, 50 százalékos munkanélküliséggel küzdő tízmilliós szigetországot. A katasztrófában gyakorlatilag a földdel vált egyenlővé a főváros, Port-au-Prince, 225 ezer ember halt meg.

A korábban "Sweet Micky" (vagyis "Édes Micky") vagy Tet Kalé (Kopasz Fej) becenévre hallgató elnöknek eleinte úgy tűnt, nem sok esélye van, ugyanis a novemberi első fordulóban csak harmadik lett, s csak azután indulhatott a második körben, hogy a kormánypártok eggyel előtte végző jelöltjét, Jude Célestint csalások miatt kizárták.

A korábbi zenész ismert volt nem ritkán trágár szövegeiről, színpadi vetkőzéseiről és a kormányt kigúnyoló dalairól és fellépéseiről. Választási kampánya elsősorban a fiatalokra koncentrált, de szoknyáit azért elegáns öltönyökre cserélte. Haitiban egyébként a lakosság átlagéletkora a világon az egyik legalacsonyabb, mindössze 21 év.

Michel Martelly május 14-én foglalhatja el hivatalát, amikor a még hivatalban lévő elnök, René Prevalnak lejár második ciklusa az ország élén.