Amy Winehouse-ról és a celebek bohóckodásáról szólt az MTV zenecsatorna Video Music Awards díjátadója a Los Angeles-i Nokia Színházban. A műsort kivételesen műsorvezető nélkül nyomták végig. Winehouse-ról először Russell Brand brit komikus emlékezett meg, felhozva a nagy tanulságot, milyen sokan is szenvednek drog- és alkoholfüggőségben. A márciusban még az egy hónapja meghalt énekesnővel duettező Tony Bennett is megemlékezett Winehouse-ról, mondván a szó legszorosabb értelmében igazi dzsesszénekesnő volt.

Sokan emlékezetes fellépést mutattak be, így a terjengős Bruno Mars vagy a színpad felett reptetett Chris Brown. Lady Gaga John Travoltának öltözve és maszkírozva énekelt egyet, Justin Bieber pedig Selena Gomez mellett elhozta magával egyik tenyerében elférő kígyóját, Johnsont is. Nicki Minaj ruházata nem ismert könyörületet: tükrök, színek, minták kivehetetlen, mangába illő kavalkádjában érkezett, még Lady Gagát is jóval lekörözve. Jack Black, Will Ferrell és Seth Rogen egy Beastie Boys-imitációt is előadtak, amiben Black röhejesen próbált pörögni a földön.

Az est egyik nagy nyertese Katy Perry volt, akinek Budapesten forgatott klipje, a Firework lett a legjobb video. A négy vidóval tíz jelölést begyűjtő Perry ezt szintén extravagáns ruhában, egy sárga kockával a fején ünnepelte, bár ezúttal nem bukkantak elő a mellei. A Fireworköt a Youtube videomegosztón egyébként már több mint 227 milliószor nézték meg. Perry még két díjat leakasztott, de az igazi dívaként megjelenő Adele sem maradt díj nélkül: ő is hármat vihetett haza. Lady Gagának is sikerült kettőt begyűjteni, köztük egy nemes új kategóriát: az üzenettel rendelkező videóét.

Britney Spears sem maradt díj nélkül, az egyik Michael Jackson emlékére alapított díjat is elvitte "Till the World Ends" című klipjével. Beyoncé csak egy díjat nyert, de büszkén prezentálta domborodó hasát, ahol épp Jay-Z-vel közös gyermekük rugdosódott.

Megvolt az este Jimmy Jumpja is: egy fickó Kanye West és Jay-Z közös száma, az Otis alatt pattant fel a színpadra, és iramodott a rapperek felé. Akciója nem sikerült, a biztonságiak leszerelték. Az este rockere címet pedig Lil Wayne érdemelte ki, aki félmeztelenül, gitárral a kezében headbangelt egyik új dala közben, és hallgatta, ahogy az MTV cenzorai kisípolják a káromkodásait. Végül az este mondata Katy Perryé volt, aki beszólt Kanye Westnek, utalva a rapper két évvel ezelőtti félbeszakítós akciójára: "Itt az idő, amikor félbe akartál szakítani, Kanye!"

Az MTV Video Music Awards győztesei:

Az év videója:
Katy Perry – Firework

Legjobb új előadó:
Tyler, The Creator - Yonkers

Legjobb férfi videó:
Justin Bieber  - U Smile

Legjobb női videó:
Lady Gaga - Born This Way

Legjobb hip-hop videó:
Nicki Minaj - Super Bass

Legjobb pop videó:
Britney Spears - Till The World Ends

Legjobb rock videó:
Foo Fighters - Walk

Legjobb együttműködés:
Katy Perry feat. Kanye West - E.T.

Legjobb koreográfia:
Beyonce - Run The World (Girls)

Legjobb rendezés:
Beastie Boys - Make Some Noise

Legjobb vágás:
Adele - Rolling In The Deep

Legjobb speciális effektek:  
Katy Perry feat. Kanye West - E.T.

Legjobb operatőr:
Adele - Rolling In The Deep

Legjobb művészi rendezés:
Adele - Rolling In The Deep