Könnyeivel küszködve vette át a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale kapcsán rendezett jótékonysági gálán a Cinema for Peace nevű békedíjat. Angelina Jolie a szórakoztatóipar olyan képviselőinek jelenlétében, mint Catherine Deneuve és Bob Geldof. Jolie első rendezését, az In the Land of Blood and Honey (A vér és méz földjén) című boszniai háborús drámát hozta a rangos filmfesztiválra. A színésznő filmje két fontos díjat is kapott a hatszáz meghívott részvételével tartott ceremónián. A boszniai háború idején játszódó dráma lett az év legfontosabb filmje, emellett az egész stábot tiszteletbeli díjjal tüntették ki az alkotás háború- és népirtásellenes üzenetéért.

"Megszakadt a szívem, amikor elkezdtem a kutatást a filmhez. Olyan sokat szenvedtek az ott élők. Mindenáron azon voltam, hogy elkészítsem ezt a filmet. A békedíjamat az ottani embereknek ajánlom. Csodálatra méltó az országuk, az ott élő nők, és az is, amin keresztülmentek. Az ő nevükben is veszem át ezt a díjat - mondta köszönőbeszédében. - Azért forgattam le ezt az alkotást, mert bízom abban, hogy az emberek felébrednek, és megpróbálnak változtatni a dolgokon."

"A hírnév olyan, mint a pénz. Angelina pedig úgy döntött, hogy jó célokra fordítja ezt a valutát" - méltatta a hollywoodi csillagot a hétfő esti gálán Bob Geldof zenész, politikai aktivista. Mint aláhúzta, ezt az elkötelezettséget ünnepelték most. Az Oscar-díjas amerikai színésznő 10 éve végez humanitárius munkát, az ENSZ menekültügyekkel foglalkozó jószolgálati nagyköveteként járja a konfliktus sújtotta övezeteket a világban.

Jolie és Pitt kedd este már Szarajevóban vesz részt a film ottani bemutatóján. A színésznő Berlinben még arról is beszélt, hogy már írt egy új forgatókönyvet, de még senkinek, még Pittnek sem mutatta meg. Annyit elárult a szkriptről, hogy az afganisztáni konfliktusról szól.

A gálaesten Luc Besson alkotása, a The Lady emberi jogi díjat kapott az Amnesty International jogvédő szervezettől. A portréfilm Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas mianmari ellenzéki politikusról szól, főszereplője Michelle Yeoh.

Az idei - immár tizedik - Cinema for Peace gálán a hírek szerint hárommillió eurót sikerült összegyűjteni jótékony célokra: ezúttal mianmari és boszniai programokra.