"Nagyon elkeseredett, azt kérdezgeti tőlem, miért teszik ezt vele" - mondta a Borsnak Ruttner György, a korábbi barátnője, Palácsik Tímea megerőszakolása és bántalmazása miatt elítélt Damu Roland ügyvédje. A Nyírő Gyula Kórház pszichiátriájának negyedik emeleti kórterméből csütörtökön vitték el Damut a rendőrök - a színész számára váratlanul -, hogy megkezdje a kiszabott négy év hat hónapos börtönbüntetése letöltését. Először a Nagy Ignác utcába, majd onnan a Venyige utcai börtönbe vitték.

A Fővárosi Törvényszék honlapján található indoklás szerint az igazságügyi orvosszakértő megállapította, hogy Damu Roland nincs életveszélyes állapotban, sőt, a pszichiátriára való felvétele is indokolatlan volt. Ez alapján pedig többször is megszegte a jogerős rendelkezést, amely szerint a büntetés megkezdéséig kétnaponta jelentkeznie kell a rendőrségen.

Ruttner nyilatkozott a péntek reggeli Mokkában is, kiemelve, hogy "az orvosok nyilván nem viccből vagy ilyen szándékból vették fel" Damut a pszichiátria zártosztályára. Szerinte bírói szemlére is sor került, amikor Damut a kórházba vitték. "Messzire vezetne, ha ez megengedhető lenne egy civilizált országban" - tette hozzá. Ruttner szerint a kórházi orvosok kezelését alkalmatlannak minősítette a szakértő, amit megengedhetetlennek tart. "Ilyen alapon bármilyen kórházi kezelésről azt mondhatná egy kirendelt szakértő, hogy az komolytalan" - mondta feszülten az ügyvéd, hozzáfűzve: "itt nem állatokról van szó, amiket elhurcolnak".

A színész apja, Damu Rudolf a Blikk szerint csak annyit tudott mondani, amikor meghallotta a hírt: "Embertelen! Megölik a fiamat!" Damu Roland volt élettársa, Anikó elmondta a lapnak, hogy a helyzet miatt nincs jól a fiúk, a 17 éves Andor. "Iszonyúan megviselték a történtek, és nem akartam beengedni Rolandhoz a pszichiátriára" - mondta a nő, hozzátéve, hogy a fiú elvileg szabad élete utolsó napját apjával tölthette volna. Abban ugyanis megegyeztek, hogy Andor nem látogatja majd a börtönben Damu Rolandot.

A Bors szerint aggódnak Damuért a barátai is. Egyikük szerint barátjukat megverhetik, sőt szexuálisan is zaklathatják majd a börtönben. A haver szerint Palácsik gyakran provokálta Damut, aki azonban ittas állapotában "mindig agresszív volt". A lap által megszólaltatott szakértő szerint azonban nem eshet Damunak bántódása a börtönben, ha nem keménykedik, akkor nem szállnak rá.

Damu Rolandot március 20-án ítélték 4 és fél év börtönre, mivel bántalmazta akkori barátnőjét, Palácsik Tímeát. Damu az ítélethirdetés után rosszul lett, összeeesett, ezért került a kórházba. Emiatt a rendőrségre sem tudott bemenni sokáig. Olyan hírek is megjelentek róla, hogy öngyilkos akar lenni, Ruttner pedig arról nyilatkozott, hogy védence életveszélyben van.