"Mikor igazi kincset nem találsz, jön az örökös-örökös kutatás" – dalolta a novemberi, hideg légpárnás szombat estén Vastag Csaba. Ki is nyitottuk a szemünket, eldöntöttük, ma megtaláljuk a kincset az x-faktorosok között. Ördög Nóra már nyíltan pocaklakójával tipegett elő a díszletek mögül, és elárulta, Fehér Zoltán 11 nézői szavazatos különbséggel esett volna ki a múltkor, ha Nagy Feróék nem rúgnak akkorát az X-faktor Nemecsek Ernőjébe (ahogy Geszti Péter mondta), hogy röpüljön.

A Like nyitotta a show-t, a budafoki Törley Pezsgőmúzeumban melegítettek adás előtt, egyikük életében először szisszentett pezsgőt. A műsorban a Jóbarátok zenéjét énekelgették, a dallal persze nem került magasra a mérce, de legalább volt a színpadon egy kanapé. Mindenkinek tetszett a show, az éneklés meg olyan volt, amilyen. Stone Keresztes zenekarának próbatermében gyúrt az estére, együtt énekelt mentorával. A keménykötésű énekes mindig a legdögösebb táncoscsajokat kapja, de az ember figyelmét a gázai helyzet is jobban leköti, mint Stone muzsikája. Az Est Legnagyobb Pillanata hamar eljött: Stone elsütötte a gesztikulálás szóviccet, amire Geszti be is sértődött.

A törökbálinti hipster, Szabó Dávid lurkókori videóit mutogatták szülei, majd eljött a bizonyítás ideje. Bereczki Zoltán ikertornya egy Bereczki-örökzöldet adott elő, de kicsit szétesős lett a produkció. Nagy Feróról sütött, hogy nem szereti Szabót, nyílegyenes mondata szerint a dal popsztáros volt. Antal Tímea nem tud nyugdíjasokat útbaigazítani a 4-6-oson, és "több hódolóm van" – tudtuk meg adás előtt. Aztán csak betalált a XXII. kerületi stúdióba, és le is énekelt mindenkit. Gesztinek ez sem tetszett, a másik három mentor nekiesett ("Mást gondolunk, srácok a zenéről!" – reagált Geszti). Közben Antal Tímea és Ördög Nóra is sírástól elcsuklott hangon beszélt, eszméletlen.

"07-es Zámbó Krisztián" következett, aki ezerötszázhetvenkettedszerre is nekiment a kritikáknak. Az énektudás nem javult, ezért végig abban reménykedtünk, breaktáncosként a koponyáján pörög majd minimum 720 fokot, de ezt buktuk. A megasztáros Gáspár Laci dalát adta elő, de a mentorzsűri szerint zsenge volt. Csobot Adélt nagyon vártuk, tánctanára "erotikus" pillanatokat is ígért. Dalának szövegét Geszti írta (Feró szerint részegen), bele is kötött az előadásba. A soron következő Oláh Gergő hozta a rutint, kiválót énekelt, ő tényleg majdnem breakelt, Feróról pedig kiderült, rühelli a funkyt.

Az RTL megkapaszkodott az underground kútjának peremén, és karaokéztatta egyet a Neót, majd a hét döntőst. Zámbó Krisztiánt ismét megmentette a kieséstől Guadeloupe-i Szűz Mária, viszont Szabó Dávidnak és a Like-nek a párbaj jutott. "Nem nektek kéne itt állni egyáltalán" – vette ki a szánkból a szót Malek Miklós, majd kiejtette a Like-ot. Ezen a ponton végleg nyilvánvalóvá vált az X-faktor-formátum hibája is: képtelenség összevetni egy csapat összeszokottságát egy egyéni énekes érettségével.

Dj Metzker Oláh-fan lett

A sztár-dj Metzker Viktória velünk párhuzamosan nézte a showműsort, és a Facebookja alapján hevesen kommentelte is: "Manapság a magyar x faktorban eleg, ha az "enekes" jol erzi magat! Énekelni mar nem kell tudni" - szólt az első kritika. "Figyelem!!!! Jön a 07-es Zámbo Krisztián!!! Ahogy Malek is mondta, ha a zenei világot kellene megmentenie, az a világ elveszne!!!:D" - hangzott el a második. "Na és akkor jöjjön...aki miatt nézem ezt a műsort! Oláh Gergő!!" - fogalmazta meg sok kárpát-medencei néző gondolatait Metzker.