Az Ördög Nóra testét fedő prémruha alól már kidomborodik a pocak, ráadásul az RTL stábja egy karfiolt pakolt a műsorvezető fejére – vettük észre rögtön az X-faktor utolsó kisdöntőjének, a Visszaszámlálás Estéjének elején. Egyből beállították mellé a meglévő négy versenyzőt. Antal Tímea kapott egy kapucnit, tiszta végzet asszonya lett belőle, Csobot Adélból pedig francia sanzonénekesnőt varászoltak a stylistok. Megtudtuk, hogy a két lány csúcsot döntött, a top négyben még sose volt két csaj.

Az első versenyző, "aki mindig felrobbantja a színpadot", Csobot Adél volt, aki a promófelvételen - ki tudja, miért - sírt. Malek Miklós állította róla, "még sok hely van a fejében". Ő sanzonozott egy sort, és egy forró tangót is lejtett a színpadon. Istenes Bence úgy tűnik, kihozta Csobotból a táncos-énekest, előadása a szokásos cukis-adélosra sikerült, de egész élvezhető volt. A vattacukor-lány pörgése után következett Oláh Gergő. Az énekes saját magát kísérte zongorán, miközben énekelt. Végig lehetett érezni a feszültséget, hogy Oláh az éneket vagy a zongorakíséretet rontja-e el, de nagyobb baki nélkül abszolválta a művet, így Geszti Péter a végén külön kiment megölelgetni őt.

Az előző hét párbaját túlélte Szabó Dávid, ám most a közvélemény szemében ő lett a következő kiesőjelölt. Szabót Geszti megtanította rajzfilmet szinkronizálni a műsor előtt, majd élőben énekelt egy gyengécskét. Ő nem vett bele társművészetet az előadásba, se tánc, se hangszer nem volt, egyedül ő, és pazarul belőtt sérója. Geszti és Keresztes is szerelmet vallott amúgy Szabónak, előbbi szerint ő az ország legszebb férfiénekese, utóbbi szerint pedig végre kigombolkozott. Antal Timi szakított a műsor előtt, sírás és fojtó torok hátráltatta a felkészülését. Malek Miklós ennek megfelelően szakítós dalt választott: az ex-faktoros Wolf Kati Szerelem, miért vársz? dalát adta elő, mögé pedig tört szívet vetítettek a LED-falra. Nagy Feró és a dalt szerző Geszti majdnem torokra mentek, aztán Malek is kis híján megölte az Antal akadozó, de összességében jó előadását kritizáló mentort.

A nap idézete

"A sikerlétrát nem lehet zsebre tett kézzel megmászni."
(Geszti Péter)

Nem tudtuk az elején, hogy fogja a csatorna kihúzni négy versenyzővel a műsoridőt, de kiderült, hogy mindenki két dalt nyom le. Oláh Gergő kezdett egy energikus Queen-számmal, a mentorok pedig tényleg kezdenek a Muppet Show két pampogó öregurára hasonlítani (köszönjük a hasonlatot Geszti Péternek). Az ógörög istennőnek öltöztetett Csobot Adél némi meglepetésre John Lennont énekelt a Beatles-vezér halálának évfordulóján, de iskolás szinten maradt (köszönjük, Geszti Péter). Szabó Dávid a Megtalállak még című slágert vonyította el fejhangon, ami a mentorok zömének valamiért tetszett. Antal Tímea nehéz fába vágta a fejszéjét, de jól elénekelte a kiválasztott dalt.

Most különösen feszült volt a helyzet, hogy kinek kell párbajozni, a közjegyzővel megspékelt döntésig Csobot Adél citromba harapott fejet vágott. Háború és béke hosszúságú időhúzás után megvilágosodhattunk: Antal Timi és Oláh Gergő egyenes úton jutott a fináléba, míg Csobot Adélnak Szabó Dáviddal kellett harcolnia. Két lassú dallal estek egymás torkának, noha Geszti szerint Csobotnak kell menni. Az ekkor már könnyező Csobot nem meglepő módon Malektől kapta első támogató szavazatát. Keresztes Csobotot választotta, Nagy Feró pedig nem akart dönteni, így döntetlenre hozta a helyzetet ("a döntésemmel nem értek egyet" – mondta). A nézők dönthettek, és a papírforma szerint Szabó Dávid mehetett vissza polgári szakmájához.

Jövő hét végén egy szombat-vasárnapi nagydöntővel befejeződik a 2012-es X-faktor; Antal Tímea, Csobot Adél és Oláh Gergő között dől el a küzdelem.