Egyből egy szakadt kocsma könyöklőjét támasztó patás állat jut minden rendes ember eszébe Rudolfról, a vörös orrú rénszarvasról. Mert hát mitől is lehetne piros az orra egy rénszarvasnak, ha nem a pancsolt szesztől (a politikába ne menjünk bele)? Itt volt az ideje tehát, hogy a tudósok is elkezdjenek gondolkodni az évszázados rejtélyen.

A piros orr oka pedig nem más, mint az orrnyálkahártyán keletkezett mikrovaszkuláris áramlás – írja a Cnet. A Het Natuurhistorisch folyóiratban holland tudósok publikálták a "Az orrnyálkahártya mikrocirkuláris vizsgálata a Rangifer tarandus (emlősök, páros ujjú patások, szarvasfélék) rénszarvasban: Rudolf orra túlhevült" című tanulmányt.

A fő megállapítás a következő: "A rendkívüli fizikai megterhelés, amit a Télapóval, mint súlyos rakománnyal megrakott szánnal való repülés okoz, agyi és testi hyperthermiát okoz, aminek eredménye a túlműködő orri hűtőmechanizmus, ami hasonlít egy autó túlhevült hűtőberendezéséhez". A hollandok szerint tehát azért alakul ki a vörös orr, mert Rudolf szervezete túlkompenzálja a hajtást. Persze mindehhez hozzátették, hogy a hideg idő, az alkoholos befolyásoltság (hoppá!) és egy parazitafertőzés is felelős lehet a tünetért. Ezzel tehát meg is vannak a jövő évi IgNobel-díj győztesei.