"Megerősítették, hogy a kardszárnyú delfinek már nem voltak ott, és a víz szabad volt" –mondta Tommy Palliser a Globalmontrealnak. A kanadai hatóságok kardszárnyú delfineket próbáltak megmenteni, melyek a Hudson-öböl befagyott vizében ragadtak. A Montrealtól 1500 kilométerre fekvő Inukjuak településnél a kardszárnyúak csak a jégbe vágott lyukon keresztül tudtak lélegezni két napon keresztül. A vadászok kedden fedezték fel, hogy a delfinek a jég fogságába estek, egy nappal azután, hogy az öböl befagyott. Úgy tudni, a szél miatt tudtak szabadulni a delfinek, ami az úszó jégdarabot továbbszállította a Hudson-öbölben.

"Időről időre pánikba esnek, máskor eltűnnek egy időre, talán hogy egy másik helyet találjanak, ahol ki tudnak törni." – nyilatkozta a CBC-nek egy szemtanú.

Inukjuak közbiztonsági szakembere a CTV-nek nyilatkozva elmondta, hogy ebben az időszakban a kardszárnyúak nem szoktak ezen a területen tartózkodni. "Ezeket a típusú állatokat csak nyáron látjuk errefelé, sosem jönnek erre télen" – mondta el Simeonie Nalukturu. A falubeliek szerint a lyukak viszont egyre kisebbek lettek, ahogy egyre jobban fagyott.

Inukpuk, a városka polgármestere azt kérte, hogy küldjenek jégtörőt a helyszínre, hogy ki tudjanak szabadulni az állatok. Frank Stanek, a Kanadai Halászati Hivatal szóvivője szerint megpróbálták megtalálni a jó megoldást az állatok kiszabadítására-

A CBC-nek nyilatkozó szóvivő szerint a jégtörők a meteorológiai helyzet miatt igen sok helyen dolgoznak, a héten három kereskedelmi hajót kellett kiszabadítani, melyek elakadtak a Szent Lőrinc folyón.


Nagyobb térképre váltás