Rejtélyes villanásokról számolnak be budapesti olvasóink, amiről az Időkép is írt. "Nagyon fura volt, azt hittem, valami diszkó, de tök világos lett egy pillanatra egy alig kivilágított utca" – írta zuglói olvasónk a kora este 6-7 óra környékén tapasztalt jelenségről. Az Időkép szerint villám nem, de meteor annál inkább lehetett, de egyes beszámolók szerint N alakja volt.

Az Időkép Facebook-oldalán a jelenséget észlelő kommentelők nagyrészt Észak- és Északkelet-Pest térségéből, Angyalföldről, Újpestről, Zuglóból, Újpalotáról, Rákosszentmihályról írtak. Egy olvasónk szerint két villanás is volt, egy negyed 7 körül, egy pedig háromnegyed 7 körül, illetve többen zöldes fényről is beszéltek.

"Az adott időpontban én magam is láttam ezt a fényt. Éppen a szobában olvastam, amikor a szemem sarkábol hirtelen világos lett az ablak, azt hittem villámlás, de furcsálltam, hogy az idő teljesen rendben van. Szóval hirtelen furcsának hittem, inkább valamiféle érzékcsalódásnak. Folytattam az olvasást, és utána rá pár perccel megint egy villanás, majd a lámpák is villantak itthon többször. Annak ellenére nagyon jól látszódott, hogy az ablakomat teljesen hó borítja. Amikor megláttam a cikket, egy pillanatra megnyugodtam, hogy nem én néztem el a valamit" – írja egy másik olvasónk.

Sokan írták, hogy hang nem kísérte a furcsa jelenséget, de a XVI. kerületben mégis hallottak valamit: "Mi is láttuk a XVI.kerületben, mintha villám lett volna, és kb. 1mp-cel hang is kísérte. A hang olyan volt, mint amikor valami fémes dolgot beszív a vákuum, és hirtelen kienged. (Sajnos csak ilyen példát tudok leírni, mert hasonló hangot még sose hallottam.)"

A fényt észlelő első celeb Dukai Regina volt, aki Facebook-rajongói oldalán osztotta meg tapasztalatait: "Ki látta???? Mi igeeen!!! Óriás fény volt! Szerintetek mi lehetett az??? Nasi szerint a boszorkány! :))"

Bár sokan az MVM Késmárk utcai telepére gyanakodtak, a Velvet megkeresésére az MVM cáfolta, hogy tőlük jött volna a rejtélyes fény.

Az Index szerencsére megfejtette a rejtélyt, és kiderítette, mi okozta a fényeket. A jelenség az Veiki Villamosenergiaipari Kutató Intézet XV. kerületi kísérleti telepéről jött, ahol egy nagyfeszültségű szigetelőlánc villamos íves próbáját hajtották végre.

„40 éve havonta ötször legalább van ilyen, tegnap a borús idő kicsit felerősítette a próbát kísérő fényjelenséget” – nyilatkozta az Indexnek az Intézet munkatársa.

Ha ön is látta az ufószerű csodavillanást, írjon és küldjön képet, videót, multimédiát a Velvet e-mail címére!