Több milliárd állat haláláért felelősek az amerikai macskák, felmérések szerint ugyanis évente akár 4 milliárd madár és 21 milliárd kisemlős is karmaik közé kerülhet - írja a BBC News.

Az eset azért is aggasztó, mert a macskák vadászösztönének idén négyszer annyi madár esett áldozatul, mint tavaly, így jelentősen megcsappant nem egy, a kontinensen honos madárfaj száma, mint például az amerikai vörösbegyé.

A szám megdöbbentőnek tűnik, de ettől még igaz. Az amerikai állattartók körében felmérést végző szövetség szerint az Egyesült Államokban 86.4 millió macskát tartanak, és a becslések szerint 60-100 milló közé tehető a szabadon élő macskák száma.

"Több állat esik áldozatul a macskáknak, mint akiket az utakon elcsapnak. Ők jelentik az elsőszámú fenyegetést most a vadvilágban, miattuk már a mókusok, nyulak, egerek és pockok száma is drasztikusan lecsökkent." A gyilkolást többnyire a vad- és kóbor macskák túlzott vadászösztöne okozza, szakértők szerint viszont a házi macskák is kiveszik a részüket a dologból, így gazdáiknak fokozott figyelmet kellene fordítani rájuk.

"Bár a vadmacskák háromszor annyi állat kiirtásáért felelősek, mégis oda kell figyelni a házicicákra is. Ha a gazdák a lakásban tartják őket, akkor kisebb eséllyel fognak elbóklászni és megölni amúgyis a kihalás szélén álló fajokat."- mondta el Dr. Pete Marra kutató.

A problémára az is megoldás lehetne, ha a gazdák csengettyűs nyakörvet tennének a macskákra, hiszen így nem tudnának olyan észrevétlenül és sikeresen vadászni.