A kínai Kate-ként emlegetik Peng Lijüant Peking-szerte, miután a kínaiakra mély benyomást tett új first ladyjük moszkvai megjelenése – írja a Daily Telegraph. Kínában nemrég nagy vezetőváltás zajlott le, az új garnitúra feje Hszi Csinping elnök lett, az ő felesége a 49 éves Peng. A divatra érzékeny asszony elegáns fekete kabátban és kék sálban kísérte el férjét első külföldi útjukra mint elnöki pár.

Peng eleve nem számít nímandnak Kínában: ismert folkénekesnő, aki főtábornoki rangig vitte a hadseregben is, ahol szintén énekével lelkesítit a honvédeket. "Ez az elegáns first lady utáni kutatásunk vége" – jelentette ki a legfőbb kínai közösségi site-on, a Weibón a Commercial Daily hongkongi lap főszerkesztő-helyettese, és ez mindent elárul a kínaiak hangulatáról. A kínai lapok tudósítói Peng minden lépését követték és megosztották olvasóikkal Moszkvából, már-már katalini magasságokba emelve őt.

Moszkvai kabátja rögtön népszerű lett, egye online boltokban már 499 jüanon (19 ezer forinton) áll az áruk. "A cipői valóban klasszikusak, de ki tervezte a táskáját?" – ehhez hasonló kérdések lepték el a Weibót (a cipőt amúgy Csengdu városában patkolta egy cég). Férjével egyébként egy közös barát ismertette össze még 1986-ban. Egy interjúból kiderült, férjével egyenrangú felek, "ha hazaér, sosem gondoltam úgy rá, mintha a ház vezére jött volna haza" – mondta.

A rajongóvá vált kínaiak reakciója érthető, ugyanis az eddigi first ladyk nem igazán voltak a rivaldafényben, inkább a háttérben dolgoztak. Az elnöki pár most Afrikában tartózkodik, Tanzániát, Dél-Afrikát és Kongót is bejárják majd. A Világegészségügyi Szervezetnek (WHO) is dolgozó Peng várhatóan emberi arcát is megmutatja majd, és felkeres AIDS-es és TBC-s betegeket is.