A berlini Onformative nevű, független design-stúdió fejlesztette a Google Faces programot, mely egy algoritmussal keresi a Google Maps-en az emberi archoz hasonló formát kiadó domborzati elemeket. A Google Faces a pareidolia jelenségen alapul, mely olyan illuzórikus érzet a Wikipedia szerint, mely véletlenszerű ingereket tisztán kivehetőnek tüntet fel. Ide tartozik az is, amikor állatformákat látunk bele felhőkbe, vagy amikor Soma Mamagésa a kacsazsírban meglátja a guadalupei Szűz Máriát.

Az Onformative alapítói, Julia Laub és Cedric Kiefer arra voltak kíváncsiak, ezt a pszichológiai jelenséget gépekkel is lehet-e modellezni, úgyhogy írtak egy algoritmust, mely, mit ad Isten, remekül működik – írja a Wired. Az arckereső program folyamatosan pásztázza a Google Earth műholdképét: már többször körbeért a Föld körül, és meglepte a csapatot, hogy milyen sok jó találatot hozott, melyek közül párat a videóban ön is megnézhet!

Kiefer azt nyilatkozta a lapnak, a legnagyobb kihívás az, hogy rengeteg képet kellett a programnak átnéznie, több hét alatt is csak a Föld kis részével végzett, úgyhogy még pár hónapig biztos futtatni fogják, hátha talál még érdekes dolgokat.