A Kecskeméti Törvényszék cégbírósága elrendelte az Omega Zeneműkiadó Rt. kényszertörlési eljárását – írja a Napi Gazdaság a Cégközlönyre hivatkozva. A céget már tavaly december 10-én megszűntnek nyilvánították. A vállalatnak 10 éve nem volt árbevétele, a saját tőkéjét is elvesztette, sőt a tavalyi zárómérlegében már 400 ezer forintos tartozás is szerepelt. Adótartozás miatt idén februárban végrehajtás is indult az Omega Rt. ellen.

A céget 20 millió forintos törzstőkével még 1999-ben alapították. Tulajdonosai az együttes által alapított és 2006-ban megszűnt Omega Koncert Kft., a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Rt. és a zenekar tagjai voltak a Céginfo szerint. Kóbor János Omega-frontember azt mondta a Napinak, a kapitalizmus fricskája volt a cég, amit egy nagykoncert megszervezésére hoztak létre. Részvényessé úgy válhatott egy rajongó, ha megvette anno a koncertjegyet, majd a Quaestor irodájában részvényre váltotta. Sok ilyen részvényt a mai napig megtalálni az apróhirdetési oldalakon. A tőzsdére azonban nem vonult be a cég.

Végül mintegy 30 ezer részvény kelt el, a távlati tervekben egy nyereséges vállalkozás szerepelt, ami osztalékot is fizetett volna. Tehetségek felkutatásával és menedzselésével is foglakoztak volna. Kóbor jelenleg azt tervezi, a tőkeigényes részvénytársaság helyett inkább alapítványt hoznak majd létre a 2014-es oratórium-koncertsorozat megszervezésére.