Az X-Faktor táborának nevezett második nyilvános szűrőkörben előbb gyorsan bemutatták az összes továbbjutott versenyzőt, majd belecsaptak a folytatásba a Marczibányi téren, egy kongó színházteremben. A lényeg nyilván az volt, hogy minél több versenyzőt szórjanak ki, ami el is kezdődött, amikor a mentorok videón újra megnézték a korábban továbblőtt produkciókat. Ez alapján már a meghallgatások előtt kiszórtak énekeseket. Aztán megindult a tényleges, szemtől szembeni szelektálás.

A versenyzőket csapatokba szedve zavarták a mentorok elé, akik a középső csoportot rögtön ki is ejtették, így maradtak százan. "Én nem vagyok lelkileg megrendülve" – kommentálta a döntést Alföldi Róbert. A továbbjutóknak közös produkciókat kellett tető alá hozniuk, alkalmi triók alakultak. A zenekaroknak egy dalt kellett kétperces saját stílusú művé átkomponálniuk egy éjjel alatt.

Az első trióból 2 főt juttattak tovább, folytak a könnyek menetrend szerint. Aztán jött a mészárszék, majd befutott Bozsek "Kicsiszabi" Márk triója egy rapperrel és egész kompaktat raktak le az asztalra, bár annyira nem, hogy mindhármuknak biztosítani kellett volna a folytatást. Együttesek között is ment a szórás, megismerhettük, milyen lenne Bruno Mars, ha együttes lenne. Érdekesség, hogy az adás során Szikora Róbertet teljesen a háttérbe szorították, keveset mutatták a mentort, és keveset is szólalt meg. Eközben a kiesettek között szerelem, de legalábbis alkalmi boldogság alakult, "gyere, igyunk meg egy sört" jeligére.

A gyár nem állhatott le mindenféle kiesések miatt, jöttek azok, akik papírból olvasták a dalszöveget. "Ha az öcsém lennél, most elküldenélek a büdös francba" – keménykedett Geszti is, és pandúrosan, úgy szigorú apa módjára lehordta őt. Alföldi megtépéssel is fenyegette az egyik versenyzőt, amiért láthatóan nem vette komolyan a produkciót, de pl. Danics Dóra teljes hármasa zöldkártyát nyert. A viccből idáig juttatott Sárközi József azonban már nem érhette meg a következő kört, de Szikora Róbert meghívta őt énekelni egy R-Go koncertre.

A reklám után jött a komoly tanári okítás és fejmosás, az RTL egy kupacba vágta a szövegtévesztő rebelliseket. Szikora felfedezte az új Dolly Rollt, alakul egy szerelmi szál, Alföldit pedig rokkerré alakította a Sunset Strip nevű banda. "Gyerekek, brutál sok volt ez a mai nap..." – mondta Geszti, villany leolt, kezdődhet az Eredet a csatornán, holnap Alföldi-terror lesz.