A Nagy Fal nem látszik a NASA felvételein, de a hatalmas szmogfelhő, ami Pekinget és Sanghaj-t fojtogatja, igen. A sűrű szmog 750 kilométer hosszú, és nem csak a nagyvárosok lakói vannak veszélyben, hanem a köztük lévő kisebb, 1-2 millió fős kisebb városok is. A levegőminőségi index (Air Quality Index, AQI) 411-en áll például az egymilliós Suzhou-ban, mely pár kilométerre fekszik Sanghajtól, a normál, biztonságos érték pedig 50 lenne.

A repülők is vakon landolnak szinte, ezért öt járatból jó, ha egy időben indul Pekingből. A városban csak 2017-ben tervezik lecserélni a tömegközlekedési buszokat elektromos járművekre, ami azt jelenti, hogy 14000 új buszt szereznek be. Jelenleg a két nagyvárosban 400 mikrogramm a szállópor egy köbméter levegőben, ami már nagyban megnöveli a rák kialakulásának kockázatát. Pekingben és Shanghajban 26 millióan élnek. A lakosokat megkérték, maradjanak otthon, tanítási szünetet rendeltek el, és az építkezések is leálltak.

A szmog az ország elmúlt 30 évének jelentős ipari fejlődése miatt ilyen súlyos és bár nagyon káros az egészségre, a kínai lapok igyekzenk pozitívan hozzáállni a helyzethez: A Global Times például arról cikkezett, hogy a szmog hasznos lehet katonai akciók során – írja a Daily Mail.

Még egy érdekes adatot osztott meg a lap a Nagy Falról: sokáig az volt a mondás, hogy ez az egyetlen ember által épített dolog, ami látszik az űrből. Ez azonban 2004-ben megdőlt, amikor Yang Liwei kínai asztronauta 21 órán át kereste az űrből az építményt, de nem találta meg – ezután a kínai tankönyveket is átírták. A NASA felvételein sem azért nem látszik a Nagy Fal, mert túl nagy szmog.