A Dal című műsorban a zsűri első helyen Király Viktort, másodikként Marge-ot, harmadikként Szabó Leslie-t juttatta tovább. A közönség sms-ben szavazhatott, akiket továbbjuttattak: Oláh Ibolya, Group'N'Swing, Depresszió.

Mi ez?

Ez az a köztévés műsor, amelyben kiválasztják, ki megy az Eurovíziós Dalversenyre a magyar előadók közül.

És, ki megy?

Még nem tudjuk, mert az csak a hatodik műsor végén derül ki. A ma esti fellépőkről itt írtunk, az indulók teljes listáját itt találja meg. Tízen énekeltek, hármukat a zsűri juttatta tovább, a maradékból pedig a közönség sms-ei alapján jutott tovább három másik. A pontszámokat itt nézheti meg.

Tavaly megnyertük?

Nem, de ByeAlex meglepően jó eredményt ért el a Kedvesem című dalával: tizedik lett. A korábbi magyar indulók többségét már azzal lekörözte, hogy egyáltalán bekerült a döntőbe.

Ki zsűriz (és miért pont ők)?

Kovács Kati (énekesnő), Rúzsa Magdi (énekesnő), Csiszár Jenő (vagy azért, mert a Class FM-en vezet műsort, vagy a Magyarország, Szeretlek! miatt) és Rákay Philip (nem hallottuk még énekelni, de ez talán nem is baj; vagy a Z+, a néhai magyar zenetévé alapító-műsorvezetése miatt, vagy mert a Magyar Televízió Zrt. vezérigazgató-helyettese, és mint ilyen, ért a zenéhez). ByeAlex pedig a műsor digitális kommentátora.

És most jöjjenek az est más, érdeklődésre számot tartó eseményei:

  • A közhíradóban elhangzott: az idei A Dal (ismét egy fantasztikusan toldalékolható, szövegkörnyezetbe helyezhető műsorcím!) „már tökéletesen 2014-es, bárhol megállná a helyét a világban". 
  • A főcímet ByeAlex Kedvesem című dalára cserélték, a végén az is kiderült, hogy ez nem csak egy pórias elődöntő, ez egy Nemzeti Elődöntő. Mielőtt a versenyzők színpadra mentek volna, egy-egy dán mondatot is igyekeztek kinyögni az előre felvett, a dalról szóló elmélkedést tartalmazó bejátszásban. A dalok többségében Voice-os vokalisták szerepeltek, szintén háttérénekesként.
  • Elsőként a Group'N'Swing adta elő a Retikül című dalt. Az előadás látványban a Szerencseszombatot idézte, csak itt nem volt villantás. A zsűri nagyon méltatta az előadást, mindannyian hosszasan örömködtek, hogy mennyire fantasztikus zsűrizni ebben a szupercsodálatos műsorban, de hát a Group'N'Swing még annál is remekebb. Dicsérték az énekesnőt, a zenészeket is, csak éppen a dalt nem.
  • Másodikként Cserpes Laura énekelte el versenydalát, az Úgy szállj!-t. Az Olivia Wilde-dá fazonírozott énekesnő tejfehérben és kisterpeszben énekelt, sajnos a dal első felében rettentő hamisan, de hát ez az élő műfaj varázsa. Rúzsa Magdinak tetszett, Rákay nagyon örült, hogy az "éteri, megfoghatatlan tisztaságú" Cserpes idén is indult
  • Lil C-t félteni lehetett attól, hogy a nyakon vágják a táncosai gimnasztika közben, de aztán ő is ugrándozni kezdett. Az Ember, Aki Lenyelte A Tremolót, Csiszár Jenő szerint "ízig-vérig mai trendi popdalt énekelt", de a dalról (Break Up) nem esett több szó. Kovács Katinak tetszett a produkció, de nem találta tisztának az éneket. Rákay Philip nem fogalmazott meg kritikát.
  • Ezután Oláh Ibolya énekelte el az Egy percig  sztárt. Rúzsa Magdi azt monda, most indult be az este, Csiszár Andy Warhol tizenöt perc hírnevét emlegette, de a dalról már megint egy nyomorult szó sem esett, márpedig ez elvileg egy dalverseny. Rákay Philip nem mondott semmit.
  • A következő versenyművet az eXtensive adta elő, ez az együttes három fiatal fiúból áll, akik kénytelenek voltak le-föl rohangálni a bedugatlan hangszereikkel, mert a nagy versenyen sem lehet élőben zenélni, csak énekelni. Az meg hülyén mutatna, ha a dobos és a basszusgitáros csak állnának, vállat vonogatva (jó, a dobos így is ült). Daluk címe a Help me!, a felszólításnak jó esetben egy ének-és zenetanár fog eleget tenni. Kovács Kati szerint ez bármilyen színpadon megállta volna a helyét, Rákay szerint emiatt éri meg A Dalt csinálni. Mert „idejöttök, jön belőletek valami, valami, ami jó, lehet, hogy nem tökéletes, de idejöttök, fiatalok vagytok, és azt gondoljátok, hogy tiétek a világ, és igazatok van". 
  • Szabó Leslie egy ByeAlexet idéző stílusú dallal (Hogy segíthetnék?), jampecnek öltözve énekelt kisstibisen, ettől Novodomszkynak könnyen szöktek a szemébe. Rúzsa Magdit megbabonázta a látvány, Rákay Philip az ember egyéni felelősségéről szónokolt, hihetetlenül dagályos gondolatait - a szerinte sallagmentes dalról, amely az este első katarzisát hozta el számára - ezzel a gondolattal zárta: „vannak apró kis megváltások, amik ha összeállnak egy naggyá, akkor ez a világ sokkal jobb lesz".
  • The Way I Do - ez Hien dalának címe, nem az, hogy Get Lucky. Vokalistája Nkuya Sonia volt. Kovács Kati szerint kicsit bátortalan volt az előadásmódja, de tetszett neki a produkció. Csiszár Jenő szerint Hien nagyon tehetséges előadó, jó az ízlése, és ügyesen húzta be a Get Lucky alapját a dalba. Igen, valaki végre egy dalról beszélt ebben a műsorban. Rákay Philip nem véleményezett.
  • És végre jött a Depresszió is, ők is nagyon ügyesen játszották el köztévésre finomított dalukban, hogy élőben zenélnek. Elsőre nem ismertük volna meg őket, mert nem volt szélgép. Az elegáns, „a Depresszió az egyik legnépszerűbb rockzenekarnak mondható Magyarországon" kitétellel vezették fel (ők maguk) a saját szerzeményüket (Csak a zene) Kovács Kati szerint minden hang a helyén volt, és ilyen hangon nagyon nehéz énekelni, de szerinte "gyönyörű volt". Rúzsa Magdi kifejtette, szereti, ha egy férfi férfihangon énekel, és "jó, hogy egy ilyen műsorban beindult a zúzás". A dalról megint szó sem esett, Rákay Philip hallgatott.
  • Marge előadását már a felkonferálásban, illetve a bevezetőben azzal érdekesítették, hogy az énekesnő gyereket vár. Dala címe Morning Light, és pont úgy hangzik, mintha a U2 midiben írt volna egy dalt Dido-nak. Ruhája felsőrészén egy ún. mellbimbó-díjas, Sandra Bullockos megoldást láthattunk. Rákay Philipnek "gyógyító három percet" adott a produkció, nemcsak azért, mert Marge" áldott állapotban" van, ami "megdobogtatja az ember szívét", hanem mert "a dal harmóniát sugárzott". Csiszár szerint intelligens popzenét hallhattunk, amit muszáj többször meghallgatni, és a bőr alá megy.
  • Végül Király Viktor adta elő a Running Out Of Time című dalát, egy trolibusz-ülés műbőr huzatából varrt zakóban. Csiszár Jenő először megküzdött a motown sound kifejezéssel, majd elmondta, hogy nagyon tetszett neki a dal, és amit Király úgy általában csinál. Rákay kifejtette, hogy ahol a Király-család színpadra lép, "ott megjelnik a profizmus, maximalizmus", illetve azt hitte, "hogy a Fire sikerét nehéz lesz felülmúlni", de tévedett. Egyedül Király kapta meg a lehető legtöbb, negyven pontot. Hétnél kevesebbet viszont egyetlen zsűritag adott, egyetlen énekesnek: Kovács Kati, Cserpes Laurának.  
  • És képzeljék, itt jött az első szavazzanak-blokk a műsorban, idáig nem volt sem szünet, sem reklám! Így megy ez a köztévén.
  • A szünet után Kovács Kati és Bereczki Zoltán együtt énekelték el a Most kéne abbahagyni című dalt.
  • Novodomszky Évát a Jim szerint a világ egyik főszereplőjévé, a Courtney Thorne-Smith alakította Cheryllé alakították a műsorra.