Greta Taubert német írónő úgy döntött, kipróbálja, milyen az élet, ha kivonul a fogyasztói társadalomból – írja a német Local. Sikerült, és mint könyvéből kiderül, bejött neki az önfenntartó életmód, amelyet azért akart megtapasztalni, hogy tudja, milyen lenne, ha örökre eltűnne a világ, amelyet ismer.

A lipcsei nő Apokalipszis most! címmel írt könyvet élményeiről. A kötetből kiderül, követte a német kormány útmutatásait, és olyan készletet halmozott fel, amelyet ajánlottak: hús-, gyümölcs- és zöldségkonzerveket, krumplit és rizst. Vadászott, termelt, és nem vett semmit. A kísérlet éve alatt húsz kilót fogyott.

A legtöbb hasznos tanácsot nagyszüleitől kapta, akiket először megleptek a kérései - mármint hogy tanítsák meg disznót ölni, gyümölcsöt tartósítani és alkoholt készíteni. „[Azt mondták] megvehetnék mindent a boltban. Meg kellett értetnem velük, hogy az én generációmnak ez kulturális veszteség. A YouTube-ra kell felmennünk, hogy megtanuljunk ilyen készségeket.”

Aztán társaságot talált magának, hasonló életmódot élő emberekkel barátkozott. Megismerkedett egy férfivel, aki csak gombán él, és egy nővel, aki csak növényekkel táplálkozott. Végül Taubert is vegetáriánus lett, és pékségek hulladékában guberált. Természetesen ideológia is kapcsolódik az életmódjához, fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a fogyatkozó erőforrások, a népesedés és a kereskedelmi láncokra hagyatkozás mennyire ijesztő jövőképet fest az emberek elé. „Képzeld el, hogy nyersolajból készülő termékek nélkül kell élned! Egy kunyhóban laknál, és gyökérrel mosnál fogat.” Taubert azóta is igyekszik távol tartani magát a fogyasztói társadalomtól, az élelmiszerét megtermeli, a ruhatárát cserék útján frissíti.

Kipróbálná ezt az életmódot?