Asutos Maharadzs indiai tanító január 29-én, szívrohamban elhunyt, legalábbis a pandzsábi hatóságok szerint. A hetvenes éveiben járó guru BBC-nek nyilatkozó követői azonban biztosak benne, hogy még visszatér az élők sorába, úgyhogy a biztonság kedvéért lefagyasztották. 

Az Isteni Fény Ébresztő Misszió vezetőjének tanításait több mint 30 millióan követték. Mindannyian meggyőződésesen hiszik, hogy még él, csak nagyon meditál. „Nem halt meg. Az orvostudomány nem tud értelmezni olyan dolgoat, mint a jógi-tudomány. Várunk és figyelünk. Biztosak vagyunk benne, hogy visszatér” – mondta el a BBC-nek szóvivője, Szvámi Visalanand. Azt is közölte, a guru többször jelezte nekik, hogy sokáig nem lesz velük, úgyhogy a távollétében irányítaniuk kell helyette a szervezetet.

A holttestet egy hétig figyelték Dzsalandárban, a misszió ottani központjában. „A test nem oszlott, mielőtt a fagyasztóba tettük volna. Spirituális élmény volt. Gondoltunk rá, hogy bebalzsamozzuk, de valaki azt mondta, hogy ha így tennénk, kisebb esély lenne az újraéledésére.” A fagyasztást bíróságon támadta meg a vezető egykori sofőrje, aki szerint az egész csak arra megy ki, hogy a vagyona a szervezetben maradjon. Keresetét viszont elutasították, mert a hatóságok a férfit halottnak nyilvánították, így a követőire bízzák, mi lesz a testtel.

Arról a híradások nem ejtenek szót, meddig jegelik a gurut, és hogyan állapítják meg, hogy itt az idő kivenni onnan, mert véget ért a transzállapot.