Négy órát dolgozott pénteken az adócsalásért elítélt Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő a Milánó közeli Cesano Bosconéban levő idősek otthonában, ahol a bíróság közmunka végzésére kötelezte.

Silvio Berlusconi nem sokkal délután két óra után hagyta el a Szent Család elnevezésű otthont, ahol Alzheimer-kórban és más betegségben szenvedő magatehetetlen időseket látnak el.

Az idén 77 éves volt olasz kormányfő valamivel több mint négy órát töltött az idősek otthonában. Amikor kilépett az intézetből,kezével intett a rá váró újságíróknak, de nem nyilatkozott.

Nem sokkal később azonban a Cesano Boscone utcáin haladó gépkocsija ablakából azt mondta pártja ott tartózkodó egyik aktivistájának, hogy minden rendben ment. Hozzátette: azt kérték tőle, hogy ne nyilatkozzon a közmunka-végzés első napjáról. Sem Berlusconi, sem az otthon vezetői eddig nem árulták el, milyen feladatot kapott a politikus az intézetben.

A Hajrá Olaszország (FI) jobbközép párt elnökét legközelebb jövő pénteken várják az idősek otthonába. Ezt megelőzően, május 14-én, majd május 22-én is Silvio Berlusconi Rómába utazik a FI európai választási kampányának eseményeire.

Silvio Berlusconit tavaly augusztusban ítélték el jogerősen adócsalásért. Egy éves büntetését a most kezdett közmunkával tölti le. Hetente egy alkalommal négy órát kell dolgoznia az Arcore-i villájától ötven kilométerre levő központban. Jó magaviselet esetén Berlusconi büntetése tíz és fél hónapra csökkenhet. Nem hagyhatja el Lombardia tartományt, de a bíróságtól kért engedéllyel kedd és csütörtök között Rómába utazhat politikai tevékenysége végzésére.

Péntek reggel több száz televíziós állomás munkatársai szállták meg a 23 ezer lakosú Cesano Bosconét, még az al-Dzsazíra katari székhelyű pánarab hírtelevízió kamerái is egyenesben közvetítették Silvio Berlusconi korábbi négyszeres olasz kormányfő megérkezését az idősek otthonába.