Bunny Yeager modellből lett világhírű fotós 85 éves korában, május 25-én pangásos szívelégtelenségben elhunyt. Tulajdonképpen véletlenül lett művész, az egyik leghíresebb női aktfotós volt az 50-es 60-as években, jelentős szerepet játszva a pinup műfaj fotóművészetté emelésében – írja róla a New York Times

Munkái rengeteg népszerű magazinban megjelentek, a Playboynak egy sor címlaplányt fotózott. A műfaj, melyben alkotott, a 70-es években lecsengett, ám most reneszánszát éli.

Számos ragyogó modellje közül a Bettie Page-dzsel való munkái lettek a leghíresebbek. „Ó, ő gyönyörű szép volt!” – nyilatkozta a Miami Heraldnak tavaly. „Mikor felvetettem neki, hogy csinálnék róla egy aktsorozatot, azt felelte: Vicces, mindig meztelenül napozom, így mindenhol ugyanannyira vagyok lesülve. És tényleg, még a térdhajlatában is, és mindenhol, ahol nem is hinnék!”

Ötletes kompozíciók és egzotikus helyszínek jellemezték munkáit. Jól példázza ezt egy híres Bettie Page fotó, melyen a modell leopárdmintás fürdőruhában egy gepárd mellett pózol. Legkiemelkedőbb jellegzetessége mégis az volt, ahogyan a modelljeit kezelte: a képein szereplő nők magabiztos szexuális kisugárzása háttérbe szorította a tényt, hogy a fotók férfimagazinok számára készültek.

Linnea Eleanor Yeager 1929. március 13-án született Pittsburgh közelében. 17 évesen családjával Miamiba költözött, ahol az addig önmagát szégyellősnek mondott fiatal nő teljesen megváltozott, felvette a Bunny nevet, és beiratkozott egy modelliskolába.

Magas, karcsú és fotogén volt, így hamar a város egyik legkeresettebb modelljévé vált, sorra nyerte a szépségversenyeket. Azért kezdett el fényképezéssel foglalkozni, mert portfóliójának sokszorosítása túl drága lett volna, hát úgy döntött, megcsinálja magának. Beiratkozott egy esti fotósiskolába, ahol végül egyik házi feladata olyan jól sikerült, hogy meg is vásárolta az Eye nevű férfimagazin.

Nézegessen klassz Yeager-fotókat itt!