Minden második norvég támogatná, hogy a kormány DNS-profilokat készítsen újszülött csecsemőjéről, hogy azt rendőrségi nyomozásokban használja a jövőben, a Norwegian Data Protection Authority tanulmánya szerint, amelyet a norvég Localen találtunk. Az 1500 norvég véleményét feldolgozó felmérés alapján a lakosság 21 százaléka teljes mértékben, 22 részben támogatta a kezdeményezést, 44 százalékuk azonban ellenezte azt.

Bjørn Erik Thon, a hatóság igazgatója azt mondta, megdöbbent, milyen sokan támogatták a kezdeményezést. „Magánéleti szempontból ez rossz statisztika” – mondta el az Aftenposten norvég internetes magazinnak. „Az újszülött csecsemők személyiségi jogainak megsértése volna, ha születésüktől kezdve potenciális bűnözőként kezelnék őket.”

Az igazgató hozzátette, tart attól, hogy a rendőrség bűnözésre hajlamosító géneket vagy géncsoportokat állapít majd meg, amelyek lehetővé teszik, hogy felfedjék a potenciális tolvajokat és gyilkosokat, akár már pelenkás korukban. „Könnyen elképzelhető, hogy egy ilyen minta bárhol tárolható. Nem tudjuk, milyen felhasználási lehetőségekkel nézünk majd szembe 10 vagy 20 év múlva [...] Talán képesek leszünk a terrorista-gén vagy a bűnöző-gén keresésére”.

Egy nemi erőszak áldozatainak képviseletére szakosodott ügyvéd, Hege Salomon számos kórháztól kérvényezte már, hogy gyűjtsék össze az újszülött csecsemők genetikai adatait, majd küldjék azokat egy olyan központi adatbázisba, amelyhez a rendőrség is hozzáférhet. „Norvégiában nagy számban fordul elő a gyerekek elleni szexuális erőszak és zaklatás, a rendőrség azonban gyakran képtelen az elkövetők elfogására, ezért érzem kötelességemnek foglalkozni az üggyel" - nyilatkozta az Aftenpostennek. Szerinte az újszülöttektől és a Norvégiába érkezőktől is mintát kellene venni.

Az ügyvédnő szerint nem lenne kockázatos, hogy a potenciális bűnözőket a bűntény tényleges elkövetése előtt azonosítsák, mondván, az adatbázis hozzáféréséhez való jog szigorú és törvényileg szabályozott.