A tudományos világot is izgatja az a hajsza, ami évtizedek óta zaljlik a női erogén zóna, a G-pont megtalálása körül. Olasz tudósok is megvizsgálták a problémát, és kutattak, kutattak, és kutattak, de nem jutottak semmire. Pont ezért arra a tényfeltáró megállapításra jutottak, hogy azért nem találják, mert nem is létezik. 

Az elnevezés, vagyis a G-pont (G Spot) név Ernst Gräfenberg német származású ausztrál tudóshoz kapcsolódik, aki 1950-ben publikálta egy tanulmányban a felfedezést, miszerint létezik egy olyan terület, amely a női szexualitásban rendkívül fontos szerepet játszik. Az orvoskozmetológia szakemberei körülbelül 2-5 cm-re azonosították a hüvely felső hasi oldalán azt a testterületetet, amely kicsit érdesebb, mint a környezete, és olyan, mint egy kis borsónyi-babnyi szivacs, ami szexuális izgalom hatására megduzzad.

Az olasz kutatócsoport 60 évnyi munkát foglalt össze, és megállapították – egyrészt amit már korábban is tudtunk –, hogy a G-pont nem egy pont, hanem egy érzékeny terület. Ezért Emmanuelle Jannini professzor szerint ezért nem is kellene tovább G-pont-nak hívni. E mellett azt is megállapították, hogy azon kívül, hogy a női és a férfi erogén zónák különböznek, a hölgyek különböző életkorban is eltérően élveznek, amit a hormonváltozással indokolt. 

Egyébként egy másik csoport olasz tudós a közelmúltban arra a következtetésre jutott, hogy a női szexuális teljesítményét napi egy alma tudja növelni.