Egyszer azt mondta, hogy nem szereti a cseheket. Mi ennek az oka?

Természetesen ezt csak poénból mondtam, illetve … hát tényleg nem nagyon szeretem őket. A vicces az, hogy a mamám Prazsák, ami magyarul prágait jelent. Ha most azt hiszi, hogy előhozakodok a Benes-dekrétumokkal, meg azzal, hogy negyvenöt után sok ezer magyar kényszermunkást hurcoltak marhavagonban a Felvidékről Csehországba, akkor téved. Nekem igazából a cseh mentalitással van bajom, és ebben legutóbb Jiri Menzel is megerősített.

Hogyhogy?

Majdnem arról értekezett, amin én gondolkodni szoktam. A cseh mentalitásról van szó. A fehérhegyi csata óta annyira békések ezek a derék csehek! Nekünk mindenből kijutott. Elment a török, jött a Habsburg, de kéznél volt Rákóczi. Párizsban elfoglalták a Bastille-t, nálunk lefejezték Hajnóczit és társait. Aztán jött 1848, jóval később 1956, míg végül neki álltunk lebontani a berlini falat. Komoly cseh történész dolgozatát olvastam, aminek az volt a lényege, hogy az osztrákokkal szembeni cseh ellenállást, mondjuk a XIX. század második felében igazából a tánc szimbolizálta. Amíg a magyarok kardot rántottak, addig a rezisztáns csehek halált megvető bátorsággal illegális tánciskolákat szerveztek, kockáztatva, hogy polkázáson kapják őket rajta. 1956-ban az oroszok ellen egy ország lázadt fel, 1968-ban, amikor a szovjetek és szövetségeseik – köztük a magyarok – bevonultak Csehszlovákiába, rögtön előkerültek a fehér zászlók, ugyanúgy mint amikor a nácik szállták meg az országot. Egyetlen fiatalember volt, Jan Palach, aki önkéntes tűzhalálával próbált tiltakozni. Hitler annak idején több hadosztályt is fel tudott szerelni a Skoda gyár roppant korszerű harckocsijaival, ma pedig a csehek azon elmélkednek, hogy a gyáralapító Skoda úr miért járt német iskolába, és milyen szomorú, hogy a cseh mellett németül is beszélt.

Kicsit úgy tűnik, mintha részben gyávának, részben töketlennek tartaná a cseheket.

Szerintem minden nemzetnek van karaktere. A magyaré inkább tragikus. Magyar kurázsi az, hogy hadat üzenünk az Egyesült Államoknak, meg a Szovjetuniónak? Normális ember az, aki a Donnál elpusztult II. Magyar Hadsereg bakáit, meg a munkaszolgálatosokat hősként emlegeti? Ezek a katonák áldozatok voltak. Szó sincs arról, hogy magunkat magasztalnám, a cseheket pedig lenézném. Szerintem többre megyünk, ha a két fővárost hasonlítjuk össze. Prága egy tipikus skanzen, egy pici kis belvárossal, harangjátékkal, meg Károly-híddal. Budapest viszont … Egyébként higgye el, hogy én igazából drukkolok a cseheknek. Gondolja meg, 1938-ban a Benelux államok színvonalán álló valódi ipari ország volt, nyugati mértékkel mérve is normális demokráciával. Aztán jött a szocializmus, és lekűzdötték magukat a mi színvonalunkra, a legfontosabb gazdasági mutatóink szinte teljesen megegyeznek. Félretéve az iróniát, ehhez tényleg a cseh mentalitás kellett.