A múlt héten a Népszava azt a kérdést tette fel néhány közéleti szereplőnek, hogy „Mennyire érzékeli a környezetében a korrupciót?”

Amikor elolvastam Éger Istvánnak a Magyar Orvosi Kamara elnökének a válaszát, egyszerűen nem hittem a szememnek. Röviden összefoglalva, a cinizmus és a hülyeség vetélkedik egymással ebben a néhány mondatban. Íme a válasz: „Természetesen előfordul ilyen eset is. Köztudott, hogy az egészségügyi dolgozók bérezése elégtelen. A hála pénz azért szükséges rossz, különösen elítélendő, ha előre adják. A reform nyomán létrehozott kórházi várólisták miatt előállt szűkösség is erősíti a korrupciót.”

Mi ezzel a baj? Tényleg köztudott, hogy az egészségügyi dolgozók bérezése elégtelen.

Azon kívül köztudott, hogy elégtelen a bérezése a mérnököknek, a vasutasoknak, a pékeknek … vegye már észre, hogy ez egy óriási közhely! A magyar bérek – emlékeim szerint – az EU-s átlag alig húsz százalékát érik el. Olyan nagyot nem tévedhettem. Márpedig ha így van, és így van, akkor mi a fenének hivatkozik Éger arra, hogy az egészségügyben elégtelen a bérezés? Na, de hát ez csak egy butaság. A következő mondat az igazán bicskanyitogató: „A hálapénz ezért szükséges rossz, különösen elítélendő, ha előre adják.”

Hát, hogy ha egyszer az orvos keveset keres, akkor valahogy – legalábbis Éger szerint – ki kell egészíteni a fizetését.

Éger szerint tehát a hálapénz szükséges. Hálapénz nélkül leállna a magyar egészségügy, mert ha menne magától, akkor nem volna szükséges a hálapénz. Ha az autóm benzin nélkül is menne, én se tankolnék. Az azért megnyugtató, hogy az Orvosi Kamara elnöke szerint a hálapénz amúgy rossz. Most nyilván nem a kollégáira gondolt, hanem a betegekre. Nekik tényleg rossz. Ott, ahol egy család máról holnapra él, tényleg elég rossz összeszedni az operációhoz, vagy éppen a szüléshez elkerülhetetlenül átadandó összeget. De menjünk tovább. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöki kijelenti: „ …különösen elítélendő, ha a hálapénzt előre odaadják.” Ez a mondat már-már pofátlanság. Éger nyilván azt vizionálja, hogy az operációra váró beteg ráront a mit sem sejtő orvosára és már az operáció előtti napon rátukmálja a pénzt. Nem inkább arról van szó, hogy Éger úr néhány kollégája elvára, hogy előre adják oda neki az elvárt összeget? Nem inkább arról van szó, hogy előre elvárják a hálapénzt és kevésbé arról, hogy előre kénytelenek odaadni?

Őszintén szólva, azt én se egészen értem, hogy a kórházi várólisták miért erősítik a korrupciót?

Nyilván azért nem érti, mert nem kíséri figyelemmel Éger úr munkásságát. Ugyebár arról van szó, hogy sokan várnak különféle beavatkozásra, valamilyen protézis beépítésére, valamilyen halasztható szívműtétre, ilyen-olyan szerv transzplantációjára. Na már most, akinek van elegendő pénze, az valamilyen úton-módon előrébb tud kerülni a listán. Tudja honnan származik az a kifejezés, hogy „kőbe vésni”?

Hát, nem tudom.

Római találmány, aminek az az alapja, hogy amíg valamilyen szabályt, törvényt csak szóban ismertetnek, addig annak a betartatása egyrészt nehézkes, másrészt éppen a hatalmon lévők, a törvényalkotók lehetnek azok, akik úgy döntenek, hogy rájuk ezek a szabályok nem érvényesek. Ezért aztán, a derék rómaiak „kőbe vésték” a törvényeket, miután rájöttek, hogy csak a nyilvánosság teremtheti meg a jogegyenlőséget. Hát éppen ezért kellett a kórházi várólistákat nyilvánosságra hozni, csak Éger úr éppen a nyilvánosságra hozatalt felejtette el megemlíteni. Márpedig, ha egy lista nyilvánosságra kerül, akkor nyomon követhető a változás is. Az pedig, hogy a nyilvános listák létezése erősíti a korrupciót, az akkora baromság, hogy ezek után komolyan elgondolkodnék azon, hogy Éger István egy komoly kamara elnöke, vagy pedig lehetséges páciense valamelyik kollégájának, amelyik nyilván nem belgyógyász, vagy sebész.