Nem lesz kormányzati negyed. Legalábbis nem most, és nem ott. A tervekre elköltöttek 632 millió forintot.

    Kétféle válaszom van a fel nem tett kérdésére, miszerint örülök, vagy nem örülök a kormány döntésének. Kezdjük azzal, hogy örülök. Ahányszor átmegyek autóval a Ferdinánd hídon, örül a lelkem. Jobbra, balra pusztaság, gyom, kelet-európai nyomorúság.

Aztán eszembe jut, hogy hála a jó istennek, nem nyúlnak az Egészségügyi Minisztérium épületéhez se, amely az Arany János utca szégyenfoltja. Pontosan olyan undorító, bontásra ítélt ház, mint amilyen a Roosevelt téren állt annak idején, éppen az Akadémia mellett. Megmarad az összes ócska átépítésre váró miniszteriális épület, azok közül is a legszebb a Gazdasági Minisztériumé, tragikus állapotban van mindegyik. Az is óriási eredmény, hogy a Gresham fantasztikus újjáépített palotája mellett továbbra is a Belügyminisztérium foglalja el a főváros egyik legszebb – egykor bankszékháznak elképzelt – épületét. Abból se lesz egyhamar luxusszálló. Tényleg örül a lelkem.

Emlékezzenek Rogán úr akciójára, parkoló ügyben. Ezért is örülök, hogy továbbra sem lesz megoldott egyetlen minisztérium körül sem a parkolás. Szóval, marad minden a régiben és őszintén örülök annak is, hogy bár Berlinben megépült az új főpályaudvar a futball VB-re, nálunk továbbra is marad a balkán a Nyugati környékén. Örülök, hogy az Eiffel iroda által tervezett épületből nem lesz kulturális központ, szóval minden a legnagyobb rendben van.

    Azt már látom, hogy ön a kormányzati negyed elkészítése mellett van, de ön szerint tényleg megfelelő helyszín lett volna a Nyugati környéke?

    Engem egyáltalán nem érdekel, hogy hol épül föl a kormányzati negyed. Engem az érdekel, hogy végre változzon Budapest arculata. Ez mégiscsak egy világváros, amely megérdemel új színfoltokat, hazaiaknak, külföldieknek csodálni valót. De ebben a városban, ha történik is valami, lásd a Nemzeti Színház körülötti cirkuszt, azt mindig elkúrják. Én idiotizmust látok minden oldalról, és az a legrosszabb, hogy lassan már azt hiszem, hogy ennek így kell történnie.

    Semmi remény?


    A hét elején az egyik újságban láttam egy fényképet az V. kerület jelenlegi polgármestere, a fideszes Rogán Antal együtt ivott forralt bort szocialista elődjével, Steiner Pállal. Ez bíztató. Nehogy azt gondolja persze, hogy most már nagy koalícióról ábrándozok, én csak annak örülök, hogy ez a két politikus vette a bátorságot, hogy találkozzon, beszélgessen és a jelenlegi politikai viszonyok közt volt merszük együtt fényképezkedni. Magam előtt látom a Fidesz vezérek képét, hogy ez a Rogán Tóni már megint ügyeskedik. Egyébként tényleg ügyes ez a fiatalember, csak nem tudom, hogy mi lesz akkor, ha Szijjártó, Répássy, meg Cser-Palkovics pszichiáterhez fordul. Persze Steiner elvtárs elvtársai is megérik a pénzt, ott is elkelne némi orvosi segítség, a búzaégető Karsai, meg a vizitdíj eltörlő Tóth Károly elég bonyolult személyiségi jegyekkel bír.