Még mindig vizsgáztat?

Ezek már csak utóvizsgák és igencsak utálom.

Szóban, vagy írásban?

A normál vizsga az írásban volt, az utóvizsga szóban.

Szerintem a közönséget érdekli, milyen feladatot kell megoldania egy elsőéves, kommunikáció szakos hallgatónak.

Ha akarja, természetesen név nélkül, feltehet két vizsgalapot. A hallgatók teendője roppant egyszerű volt, rövid dolgozatot kellett írni egy a Népszabadságban és egy a Magyar Nemzetben megjelent cikkről.

Játsszuk azt, hogy közlünk egy ötös, meg egy elégtelen dolgozatot. Kíváncsi vagyok ki tudják-e találni a kommentelők, hogy melyik a jeles és melyik az elégtelen.


„ Megtámadták Csintalan Sándort
Lakásának mélygarázsában megtámadták Csintalan Sándort, a Hír TV műsorvezetőjét, volt szocialista országgyűlési képviselőt; a televízió internetes oldala szerint a műsorvezető a brutális támadás során súlyos sérüléseket szenvedett a kezén és a fején. A sérültet a mentők kórházba szállították. A helyszínre érkező rendőrök megkezdték a helyszínelést és a tanúk felkutatását. A Hír TV honlapja szerint Csintalanra négy ember támadt ólmosbotokkal. A támadás tényét az MTI-nek megerősítette a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. A sérültet az Állami Egészségügyi Központba szállították: zúzódásos sérüléseket szenvedett, koponya-CT-je negatív volt, súlyosabb sérülései nincsenek. A műsorvezetőt az elmúlt napokban sorozatosan bírálta a kuruc.info nevű külföldi szerverről működtetett honlap. Emellett a Budapesti utcai rendbontásokban vezető szerepet játszó Budaházy György és Toroczkai László a múlt pénteken közleményben jelentette be, hogy beperlik Csintalan Sándort, aki „minden eddigi határon túlment” a velük szembeni „mocskolódásban”. „

Népszabadság
2007. december 12.

Értelmezze a szöveget a tanultak alapján:

A.

„ Ez egy magas hírértékű kemény hír, a cím rövid, de figyelemfelkeltő. Két forrást jelöl meg, a Hír TV honlapját – mely nem lehet teljesen pártatlan, lévén saját műsorvezetőjéről van szó – és a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, így a hír ellenőrzöttnek tekinthető. A hosszú első mondat, bár nincs vastagon szedve, a lead; tömören összefoglalja a cikk további tartalmát. Erős kifejezéseket használ („brutális támadás” és „súlyos sérülések”) melyekkel az olvasó érzelmeire akar hatni. Csakhogy, ha tovább olvassuk, a következőt írja: „ … súlyosabb sérülései nincsenek”. Ez ellentmondás, és a vezérmondat szenzációhajhászónak tűnik ezután.  Az utolsó két mondat nem kapcsolódik szorosan a fentebb leírtakhoz. Nyíltan ugyan nem írják le, az olvasó mégis egyértelműen úgy értelmezi, hogy a lap a kuruc.info honlap ismeretlen készítőit, ill. BGY-t és TL-t állítja a történés hátterébe. Mivel konkrétumot nem ír, sem rágalmazásnak, sem becsületsértésnek nem nevezhető.
Magyarországon a közéleti napilapokat (nem bulvárlapokat!) erősen befolyásolják a különböző pártok; cikkeikben ezt nyíltan nem írják le, mégis mindig érzékelhető, ki merre húz. A Népszabadság a köztudat szerint a baloldalt részesíti előnyben. A megjelölt személyek és a honlap neve is a jobboldallal hozható kapcsolatba (budapesti rendbontások; kurucok), és ebben a cikkben, mint negatívumként jelennek meg.
Az író tehát ezt a hírt is politikai lejáratásra használja, és semmilyen törvényt nem sért, mivel konkrétan nem gyanúsít, nem spekulál, viszont az olvasók a cikk hatására megteszik.
A cikk a leírtakban igen, mondanivalójában azonban nem nevezhető pártatlannak. „


B.

„ Műfaja hír. A tényközlő műfajcsaládba tartozik, objektív. A kemény hírek közé sorolható, mert aktuális eseményről szól. Hírnek tekinthetjük, mert aktuális és sok embert érdekel, felháborodást vált ki, megsértették Csintalan Sándor személyiségi jogait, becsületsértésről van szó, továbbá válaszol az 5 W + 1 H kérdéseire. Kiderül, hogy ki/mi, mikor, hol, miért. Hírértékét növeli, hogy ismert személyről van szó, és aki nem ismerte volna Csintalan Sándor nevét, annak nagyon jól szolgál a háttérmagyarázat. Leírja, hogy ki is valójában Csintalan Sándor és miért fontos személyiség. Magas a hírértéke amiatt is, hogy a közönség számára ismert előzménye van Budaházy György és Toroczkai László közleménye miatt. Forrása a Hír TV honlapja, valamint a BRFK sajtóügyeletese; emiatt megbízható forrásnak tekintjük. A hír tárgyilagos, hiszen az újságíró véleménye nem derül ki. Címes hír és a cím figyelemfelkeltő és lényegre törő. Az olvasók számára érthető, befogadható, mivel nincsenek benne szakszavak. Véleményem szerint ezzel a hírrel még később is fogunk találkozni, mert az ügy még nincs lezárva. „