Az asztalán még mindig ott van a Heti Válasz múlt heti száma. Ahogy látom a Széles Gáborral készített interjúnál maradt kinyitva.

    A Heti Válasznak ezt az interjúját tanítani fogom az egyetemen. Az egész interjú borzasztó érdekes, de szakmai szempontból borzasztóan izgalmas a közvetkező részlet:

 „” - Három éve azt mondta egy Playboy-interjúban: „hadvezéri késztetéseim vannak”. Hogyan lehet ezt kiélni békés viszonyok között?

- Annyira azért nem erős a dolog, hogy ki kellene élni. Örülök, ha este hazavágódom munka után. De állítólag erősségem a stratégiaalkotás, és a helyetteseimre is úgy tekintek a vállalatcsoportoknál, mint ragyogó képességű tábornokokra. Szeretem a történelmet, ennyi. Orbán Viktort például Kossuth reinkarnációjának tartom – meggyőződésem, hogy a magyarságnak csak két nagy szónoka volt: az egyik Kossuth Lajos, a másik Orbán Viktor. Ám ha magamról kell beszélnem, legfeljebb a törökverő Hunyadi János vagy Görgey Artúr jöhet szóba.

- Ezzel vajon most jót tett Orbánnak vagy rosszat?

- Ez a véleményem. Kiváló elmének tartom, a jobboldal páratlan képességű szellemi vezetőjének.

- Lezsák Sándorral vagy Csoóri Sándorral a rendszerváltás óta baráti viszonyban van, Orbán Viktor viszont évekig kerülte önt.

- Már a hatalomra kerülése előtt személyes kapcsolatban álltam Orbán Viktorral. Volt, hogy egy napig ültünk a motorcsónakomban a Balatonon, csak ebédelni szálltunk ki. 1998-ban aztán elkezdték sugdosni neki – Surányi György akkori jegybankelnökre és Járai Zsigmond pénzügyminiszterre gondolok –, hogy nem szabad buszokat szállítani Oroszországba állami garanciával, mert az orosz gazdaság össze fog omlani, fizetésképtelen lesz. Ebből, ha közvetve is, konfliktusunk támadt Orbánnal. Aztán megbeszéltük a dolgot, és az elmúlt egy évben szoros együttgondolkodás alakult ki köztünk. És, ha nem tévedek, Oroszország sem omlott össze. „”

Mi ezzel a probléma? Széles őszintén elmondta, amit gondol.

Azért álljunk meg! Az újságírónak is van felelőssége! Nem kétlem, hogy a Heti Válasz szó szerint azt írta le, amit Széles mondott. Megjegyzem, mindig bosszant, ha magnó nélkül jönnek hozzám interjút készíteni, pontosan az ilyen esetek miatt. Visszatérve Széleshez, valószínű, hogy ő tényleg úgy gondolja, hogy a magyarságnak csak két nagy szónoka volt, az egyik Kossuth Lajos, a másik Orbán Viktor. Szerintem még egy nyolcadikos diák is megkérdezné, hogy mi van, mondjuk Deák Ferenccel? Szerintem az történhetett, hogy Szélessel nem olvastatták el az interjú végleges szövegét, ez pedig már a főszerkesztő, Borókai Gábor felelőssége.

Hogyhogy az ő felelőssége? Mindenki úgy csinál hülyét magából, ahogy akar.

Ez nem egészen így van. Itt egy politikai játszmáról van szó! Széles Gábor gründolt magának egy médiavállalkozást, újsággal, tévével. A Magyar Hírlap és az Echo TV szélsőségesebb, mint a Magyar Nemzet meg a Hír TV. Borókai felelőssége azért nagy, mert Széles Gábor a Heti Válasznak éppen abban a számában csinál hülyét magából, amelyben Lendvai Ildikó és Navracsics Tibor szópárbajt vív egymással. Ezért fontos, hogy benne maradt a szövegben az a mondat, amelyben Széles kijelenti, hogy őt legfeljebb a törökverő Hunyadi Jánoshoz, vagy Görgey Artúrhoz lehet hasonlítani.

De hát, ha ő így gondolja!


Akkor a főszerkesztőnek, Borókainak barátian azt kellett volna tanácsolnia a mi szerény milliárdosunknak, hogy „Te Gábor! Szerintem ezt inkább hagyjuk ki, mert még félreértik.”

Miért kellene Szélest védeni saját magától?


Azért, mert Borókai itt belekavar a jobboldalon folyó politikai játszmákba. Nemcsak arról van szó, hogy mitől nem védi meg Szélest, mert az lehet, hogy Széles Orbán Viktort „kiváló elmének, a jobboldal páratlan képességű szellemi vezetőjének” tartja, de egy jó ízlésű újságíró ezen nem röhög, hanem szépen kihúzza, mint ahogy azt a mondatot is, hogy Széles már a hatalomra kerülése előtt olyannyira személyes kapcsolatban állt Orbán Viktorral, hogy egy napig ültek Széles motorcsónakjában és csak ebédelni szálltak ki.

Ha egyszer Széles Gábornak ez egy maradandó élmény, akkor maga ebbe ne szóljon bele!

Lehet, hogy maga nem érti, de ez tényleg szakmai kérdés. Van itt azért más is. Idő hiányában most csak a Borókai felelősségét emlegetném. Folydogál a beszélgetés, szóba kerül sok minden, és mit ád isten: a Heti Válasz arra is lehetőséget ad Szélesnek, hogy belerúgjon egyszer-egyszer Járai Zsigmondba, Orbán volt miniszterébe, aki aztán nagyon független jegybankelnök lett. Járai nem rég megjelent könyvét emlegeti a riporter, amiben felemlegeti, hogy Széles 2002 végén a lemondatása mellett szállt síkra. Széles erre még rátesz egy lapáttal azzal, hogy ha ő Medgyessy helyében lett volna, biztosan megakadályozta volna a rossz árfolyam-politikát, akár Járai lemondatása árán is. Az interjú végén kiderül, miért utálja Járait. Azért, mert „1998-ban elkezdték sugdosni neki, (Orbánnak) hogy nem szabad buszokat szállítani Oroszországba állami garanciával, mert az orosz gazdaság össze fog omlani, fizetésképtelen lesz”.

Mi ezzel a baj? Széles Gábor azt mond, amit akar, azt támad, akit akar, mi a gondja ezzel?

Mindössze annyi, hogy Járai a Fidesz-tábor leghangosabb szónoka. Az egykor magát függetlennek kikiáltó jegybanki elnök gátlástalanul nyilvánosságra hozza, hogy mi lakik a lelkében. Ráadásul, a Fidesz elnöksége létrehozott egy befektetői konzultációs tanácsot, Járai Zsigmond vezetésével és az már csak egy apró érdekesség, hogy Járai közvetlenül Orbán Viktornak tartozik beszámolni. A Heti Válasz a döntés után alig két héttel közli a Széles Gáborral készített interjút és innentől kezdve érdekes, hogy egy hetilap és annak főszerkesztője miként vesz részt a politikacsinálásban. Ez az, amit majd megbeszélünk a hallgatókkal.