28 éves korában meghalt Heath Ledger. A boncolás alapján a halál oka nem megállapítható, de az biztos, hogy a lakásában öt különböző nyugtatót találtak a rendőrök, köztük Xanaxot és Valiumot. Állítólag alvásproblémái voltak. Én nehezen hiszem el, hogy véletlenül adagolta volna túl magát. Ön mit gondol?

Rengeteg ember szenved alvásproblémákkal. Szerintem a nyugdíjas váltókezelőtől az Oscar-díjas rendezőig bárki küzdhet ezzel a problémával. Azt pontosan tudom, hogy a médiában rengetegen vannak, akik nyugtatókon, antidepresszánson élnek, különben nem tudnák elviselni… nem is tudom, hogy mit.

A média világában szinte minden nyomasztó. Ilyen például a monotónia. Alig elviselhető, nap mint nap híreket szerkeszteni, bejátszásokat nézni, súgógépről olvasni, vagy mondjuk egy színésznek órákig ülni egy lakókocsiban, hogy aztán egy másfél perces filmjelenetet tízszer is elpróbáljanak. Óriási stresszel jár az ismertség. Találkozol egy régi osztálytársaddal, de rettegsz vele beülni egy kávéra, mert nem tudod, hogy ki fényképez le egy telefonnal.

Ez a 28 éves srác nem tudom, hogy mitől szenvedett, azt meg főleg nem sejthetem, hogy ha öngyilkos lett, akkor azt miért tette. Van az úgy, hogy az embernek nagyon elege van már! Pár napja a fehér rapper, Eminem mamája panaszkodott egy interjúban, hogy a fia miközben éjszaka nem alszik, reggel nem akar kikelni az ágyból. Nyilván pánikbeteg.

Nekem volt egy sztárügyvéd ismerősöm, a legrosszabb periódusában másfél hónapig nem kelt ki az ágyból, nemhogy enni nem akart, de még tisztálkodni sem. Aztán jött egy nagyon nagy ügy, és felkelt, és megnyerte a pert. Azóta egészséges. Van egy másik ismerősöm, sikeres vállalkozó. Ő akkor gyógyult ki a pánikbetegségéből, amikor leégett a háza. Talán ez a fiatal színész is megúszta volna, ha történik vele valami … nem tudom.

Azért itt más is volt a háttérben. Egy válás, meg egy alig több mint kétéves gyerek. 

A médiában teljesen hétköznapi a válás. Nagyon kevés házastárs tűri az állandó távollétet, azt, hogy a másik ingerlékeny és szélsőséges a magatartása. A színészek és általában a médiában dolgozók hol eufórikus állapotban vannak – mondjuk azért, mert dolgoznak, és minden energiájukat kiadják – vagy a legszörnyűbb letargiába esnek éppen azért mert nem dolgoznak és ilyenkor nem tudnak mit kezdeni sem magukkal, sem a környezetükkel.

Ami a Xanaxot illeti, tizenkét, tizenhárom évvel ezelőtt a vizsgaidőszak közepén egyszer csak verni kezdett a szívem, összeszorult a gyomrom, verejtékezni kezdtem, alig értem el hazáig. Azt hittem, hogy infarktusom van, de amikor kijött a háziorvos, csak annyit mondott, hogy semmi másról nincs szó, csak kimerültségről. Mondta, hogy pihennem kellene, de tudja, hogy úgy se pihenek. Na, akkor írta fel nekem a Xanaxot. 

Amikor a pszichiátriáról írtam könyvet, megismerkedtem egy orvosnővel, aki ápolti minőségben tartózkodott az épületben. Ő azt mondta, hogy napi ötven pirulánál tartott, amikor behozták, plusz még ehhez jött a vodka. A gond az, hogy mindenki tudja, hogy mi a megoldás, de alig néhányan képesek egyáltalán kísérletet tenni. Rendszeres testmozgás, kiegyensúlyozott családi háttér, normális munkahelyi légkör, jó fizetés, jól nevelt gyerekek, tartalmas szexuális élet, bérlet a Zeneakadémiára, veretlen magyar futballválogatott … így aztán tényleg nem kell antidepresszáns. És akkor a napi politikáról még nem is beszéltem.