Valamelyik bulvárlapban olvastam, hogy 93 éves öregúr számíthat büntetésre Floridában, mert tisztességtelen ajánlatot tett egy fiatal nőnek. Az volt a probléma, hogy a hölgy nem prostituált volt, hanem rendőr. Fogalmam sincs, hogy milyen büntetésre számíthat a korosodó Don Juan, mindenesetre ezúton is gratulálok. Már magához a tervhez is. Az elmúlt években alkalmam volt párezer kilométert autózni Kaliforniában és Floridában és sok egyéb mellett éppen az idős emberekkel való törődés keltette fel a figyelmemet.
 
Nem is jó szó az, hogy törődés, mert az azt sugallná, hogy az idős emberek gyámolításra szorulnak, az Egyesül Államokban erről szó sincs. Azt tapasztaltam, hogy az idős emberek öntudatosak és önállóak, az említett két állam tele van virgonc öregekkel. Nemcsak arról van szó, hogy mindenütt ott vannak, a tengerparton együtt futnak a fiatalokkal, este kiöltöznek és vacsoráznak, aztán táncolni mennek, aki teheti golfozik, akinek arra nem futja, kutyát sétáltat, vagy valamelyik parkban kártyázik, sakkozik. Figyelemre méltó mennyire ápoltak és mennyire figyelnek az öltözködésre.
 
Ha valaki Magyarországon hírműsorokat néz a televízióban, azt láthatja, hogy amikor nyugdíjról, vagy bármilyen az idős embereket érintő intézkedésről van szó, vágóképként mindig ugyanazokat a jeleneteket látjuk: fogatlan, lerongyolódott idős férfi vonszolja magát meg a cekkerét valamelyik piacon, öregasszony bokáig érő télikabátban ugyancsak nejlonszatyorral a kezében toporog egy buszmegállóban, aztán ők ketten, az öregúr és az öregasszony bizonytalan léptekkel próbál az autók közt áttántorogni a túlsó oldalra. A magyar televízióban ilyenek az öregek.
 
Elnökválasztás lesz Amerikában. Nagy esélyes a republikánusok valószínű jelöltje John McCain szenátor. Ő momentán 71 éves. Viccelnek persze a korával, de mindenki számára nyilvánvaló, hogy a kor az USA-ban nem akadály. Magyarországon már ötven fölött szinte lehetetlen munkát kapni. A vezető pozíciókban lévő magyar ötvenesek a visszavonuláson gondolkodnak. Egészen elképesztő, mennyire elutasító a magyar társadalom az idős emberekkel szemben. Nálunk az utcákon alig-alig látni azt, ami az Egyesült Államokban teljesen megszokott, miszerint idős párok sem félnek kézen fogva andalogni, merthogy arrafelé a szerelem sem a fiatalok kiváltsága.