Tegnap késő este belenéztem az ATV újságíró klubjába. Azt hiszem a legjobb részt kaptam el. Mészáros Tamás hosszú monológot engedett el, nyilván készült rá, mert nekem úgy tűnt mintha megtanulta volna, vagy súgógépről olvasná. Sajnos nem rögzítettem és nem is jegyzeteltem Mészáros szövegét, az ATV honlapján pedig március 10-én megszűnt az élet. Ha a szavak és a jelzők nem is pontosak, megpróbálom felidézni Mészáros szövegének lényegét.
 
Mészáros, levegőt sem véve, hosszan sorolta az SZDSZ bűneit. Olyasmiket mondott, hogy – ismétlem, nem szó szerint idézem, csak a szöveg hangulatát kívánom érzékeltetni – egy pimasz kis törpepárt akarja ráerőltetni magát az MSZP-re. Ez a kis törpepárt pedig agresszív, kiszámíthatatlan, hisztériás. Ami pedig az SZDSZ elnökét illeti, ő Gyurcsány kreatúrája, akit a miniszterelnök talált ki, emelt be a kormányba, hozzásegítve ezzel a pártelnökséghez is. Ha jól emlékszem „percembernek” nevezte Kókát. Aztán következett a két SZDSZ-es egészségügyi miniszter. Először Horváth Ágnesről szedte le a keresztvizet, akit az egészségügyi szakma egésze elutasít és nem véletlen, hogy ő a talán legnépszerűtlenebb – esetleg legutáltabb, a két szó kicserélhető – közéleti személyiség. Aztán következet Horváth elődje, Molnár Lajos. Ő is megkapta a magáét.
 
Mészáros monológjának legérdekesebb része az volt, amikor Gyurcsány Ferenc szombati, a pártértekezleten elmondott beszédjéről hozsannázott. Szerinte messze ez volt Gyurcsány legjobb beszéde eddig. Csak azt sajnálta Mészáros, hogy a több mint egy órás beszéd nem jutott el a társadalomhoz, kiragadtak egy-egy részletet a beszédből és ily módon elveszett annak nagyszerűsége. Ekkor kezdtem érezni azt, hogy Mészárosnak talán lehet valami köze ehhez a nagyszerű beszédhez. Ezt természetesen nem állítom, csak feltételezem. Érdemes egyébként szót ejteni arról is, hogy amikor Bolgár György, meg Avar János próbált közbeszólni, vagy helyesbíteni, Mészáros egészen érthetetlen agresszivitással intette le őket.
 
Vajon miért volt ilyen vehemens Mészáros Tamás tegnap este? Az első lehetőség, hogy szerelmes Gyurcsányba. A második lehetőség a valószínűbb, ez pedig az amit említettem, hogy dolgozik a miniszterelnöknek. Vagy szerelemből, vagy pénzért, de ez teljesen mindegy.
 
Mielőtt valaki összefüggést keresne Bayer Zsolt sokat bírált és valóban undorító írása és a mostani kritikám között, sietek leszögezni, hogy erről szó sincs. Mindenesetre a jövőben Mészáros Tamás – legalábbis az én szememben – elvesztette a hitelességét. Nem arról van szó, hogy egy újságíró ne vállalhatná fel a nyilvánosság előtt politikai szimpátiáját, hanem arról, hogy az elkötelezettség nem jelenthet szolgalelkűséget