Nemrég ajándékba kaptam Szent Ferenc kalendáriumát, amelyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat adott ki tavaly. A kalendárium minden időkben jó olvasmány, gyerektől felnőttig mindenki talál benne valami érdekeset. Nézzük mi áll a kalendáriumban, április ötödikére rendelve:
 
Boldog Magyar István, … -  1288, vértanú ferences szerzetes és misszionárius a Fekete-tenger partján, megkeresztelte az itteni népet, prédikálás közben lefejezték.
 
Pandita Ramabai, 1858-1922, egy brahmanista lánya, keresztény lett, otthont teremtett 200 gyermekkorban megözvegyült nő számára, hindu nyelvre fordította a Bibliát.
 
Böjt?
Mit jelenthet ez
mifelénk,
nekem és neked?
 
Egy lépés
annak megértése felé:
Elég!
A kevesebb több.
 
Egy lépés
a megtérés felé:
fordulópont befejezés helyett.
 
Egy lépés
az újrakezdés felé:
kicsivel kezdődik a nagy.
 
Egy lépés
az abbahagyás felé:
nem szabad mindent,
amit lehet.
 
Mit ér az embernek,
ha az egész világot megnyeri is,
de önmagát elveszíti, vagy
magában kárt szenved?
 
Lukács 9,25
 
Kifejezetten az utolsó négy sorért tartottam érdemesnek a kalendáriumot idézni. Az elmúlt hét belpolitikai eseményei kapcsán érdemes elgondolkodni a magyar politikusok magatartásán. Valami egészen elképesztő, mekkora önbizalommal és hittel szónokolnak, ahogy mondani szokták „hirdetik az igét”. A rendszeres újságolvasó, hírfogyasztó pontosan tudja a magyar politikai elit egyes tagjairól, honnan indultak és mivé váltak. Pártoktól függetlenül jó hosszú névsort állíthatnánk össze azokról, akik az elmúlt néhány évtizedben az egész világot próbálták megnyerni, mint tudjuk sikertelenül. És miközben a világ javára próbáltak ténykedni, csendesen, számukra észrevétlenül elveszítették önmagukat. A legrosszabb azoknak a helyzete, akik úgy szenvednek kárt magukban, hogy Lukács evangéliumáról papolnak, miközben nem olvassák.