Holnap délután a Jászai Mari téren tüntetnek azok a „szélsőjobboldaliak” akik pár napja a Hollán Ernő utcai jegyiroda előtt próbáltak demonstrálni. Nem sikerült behatolniuk az általuk zsidóként megjelölt tulajdonos boltjába, részben azért, mert megjelentek a rendőrök, de azért se, mert több száz újlipótvárosi polgár jelent meg a helyszínen. A klíma tehát nem kedvezett a boltfoglaláshoz. Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő csütörtökön a Képviselői Irodaházban egy közleményt olvasott föl az újságíróknak. Szerinte nem szabad felülni a fasiszta provokációnak, és ahogy fogalmazott, elegendő, ha a polgárok „a közelben nagyszámú csendes jelenlétükkel adják jelét önvédelmi képességüknek”. Megjegyzem, az SZDSZ ugyancsak demonstrációt hirdet a Jászai Mari térre.
 
A magam részéről nagyon nem értek egyet azzal, hogy az óriási többség csendes jelenléttel tiltakozzon a fasiszta provokáció ellen. Először is, van egy olyan szervezet, amely arra hivatott, hogy keményen fellépjen bármiféle fasiszta provokáció ellen, ez a szervezet nem más, mint a Magyar Köztársaság rendőrsége. Akkor, de szerintem csak akkor kellene tüntetni, ha a rendőrség képtelen ellátni a feladatát. A provokátorok célja ugyanis éppen az, hogy a „zsidózás” napi rutinná váljon, a polgárok lassacskán szokjanak hozzá ahhoz, hogy ostromállapotban élnek. Tüntetni majd akkor kellene, ha a rendőrség tehetetlennek bizonyul.
 
Idetartozik még az is, hogy a Tomcat néven elhíresült Polgár Tamás, isten tudja hogyan, de bejutott a Képviselői Irodaházba, és ha már bent volt, feltett néhány kérdést Szanyi Tibornak. Például azt, hogy „Honnan veszi Ön a bátorságot, honnan van magának pofája, hogy bennünket erőszakos fasisztákként mutasson be?”. Szerinte azok, akik a Hollán Ernő utcai bolt előtt tüntettek, mindössze alkotmányos jogukkal éltek, és kikérik maguknak azt, hogy „valakit azzal az indokkal dobnak ki egy boltból, hogy magyarokat nem szolgálnak ki”.
 
Polgár Tamás, amikor megjelent a nyilvánosság előtt, bevallom inkább szórakoztatott, mint bosszantott, polgárpukkasztásnak véltem azt, amit csinál. Ezek az idők már elmúltak. Polgár most már borzasztó ingoványos területre tévedt, ha nem vigyáz, abba a mocsárba fullad bele, amelytől állítólag maga is undorodott.