Egy francia ezredes hétfőn azt mondta, hogy majdnem biztos: "véletlen hiba" okozta 17 ember sérülését egy vasárnapi katonai lőgyakorlaton. A túszmentő akció bemutatóján vaktöltények helyett éles lőszert használtak, egyelőre nem tudni, miért. Összesen 15 civil, köztük öt gyerek, valamint két katona sérült meg.

99,9 százalék, hogy az éles töltények használata "véletlen hiba" volt - mondta Benoit Royal ezredes, a francia hadsereg információs szolgálatának vezetője az AFP francia hírügynökségnek.

A legsúlyosabb civil sérültek állapota is stabilizálódott. A két legsúlyosabb eset közül az egyik egy három éves gyerek, a másik pedig egy férfi, aki mellkasi sérüléseket szenvedett. Az orvos szerint minden sérültet három-négy percen belül elláttak.

Az incidens után egy katonát őrizetbe vettek. A fegyveres tapasztalt katona, korábban nem volt sem viselkedési, sem pszichológiai problémája - írja az AFP. A BBC brit közszolgálati média szerint az a katona van őrizetben, aki a sérüléseket okozó lövéseket leadta, írja a Független Hírügynökség.