Megtámadták a melegfelvonulás után Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselőt és a másságát nyíltan vállaló Szetey Gábor volt államtitkárt Budapesten. Egyikőjük sem sérült meg.

Lévai Katalin az MTI-nek elmondta, hogy Szetey Gáborral együtt egy rendőrautóban hagyták el az 56-osok terét, miután véget ért a Meleg Méltóság Menete. Az ellentüntetők felismerték őket és rátámadtak a járműre. A rendőrautó ablakát beverték. Az autóban tartózkodók közül senki nem sérült meg.

 

Az európai parlamenti képviselő elképesztőnek nevezte a Budapesten "uralkodó lincs- és pogromhangulatot". Hozzátette: döbbenetes volt átélni a tojás- és kőzáport, a fizikai támadásokat. "Szégyen, hogy egy európai országban ilyesmi megtörténhet", jelentette ki Lévai Katalin, aki a történtekről levélben tájékoztatja az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetőségét, illetve a melegjogokkal foglalkozó szervezet irányítóját.

 

A szocialista politikus elmondta, hogy felhívta Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitányt, és arra kérte, biztosítsák a melegfelvonulás résztvevőinek sértetlen elvonulását az 56-osok teréről. Közölte: a főkapitány ígéretet tett arra, hogy a demonstráció résztvevői előtt megnyitják a kisföldalattit.