Halott orvosok nevében kiállított receptekre közel százmillió dollárt fizetett ki a Medicare amerikai állami egészségbiztosító gyógyászati segédeszközöket forgalmazó cégeknek - írta a The New York Times című amerikai napilap szerdai számában.  Egy szenátusi vizsgálóbizottság legújabb jelentésében megállapította, hogy az első becslések szerint 92 millió dollárt csaltak ki a Medicare-től 2000 és 2007 között, több éve elhunyt orvosok azonosítóit felhasználva. A visszaélések során 16-18 ezer halott orvos adatait használták fel jogtalanul több mint 478 ezer esetben.

Néhány társaság jelentősen visszaélt az adófizetők pénzével, és egész egyszerűen pénzkiadó automatának tekintette az állami egészségbiztosítót - mondta Norm Coleman, a vizsgálatot végző belbiztonsági és kormányzati ügyekkel foglalkozó szenátusi bizottság egyik republikánus tagja. A jelentés szerint több ezer elhunyt orvos azonosító száma jelenleg is aktív a Medicare rendszerében, annak ellenére, hogy többen közülük már 10-15 éve halottak.Normál esetben a gyógyászati segédeszközöket forgalmazó cégek legálisan visszaigényelhetik a Medicare-től az állami egészségbiztosító kedvezményezettjeinek felírt termékek árát, és az igények benyújtásán fel kell tüntetniük a receptet kiállító orvos azonosítóját.  

A csalás leleplezésére reagálva a Medicare nem cáfolta a vizsgálóbizottság által nyilvánosságra hozott adatokat. Herb Kuhn, az állami egészségbiztosító helyettes rendszergazdája közölte: a halott orvosok adataival való visszaélések megakadályozása érdekében ezentúl havonta összevetik a társadalombiztosítás által közölt halálozási adatokat a Medicare számítógépes listájában szereplő aktív orvosok adataival.A Medicare több mint 43 millió idős vagy testi fogyatékkal élő amerikairól gondoskodik, kifizetései tavaly meghaladták a 400 milliárd dollárt. (MTI)