Öt kiskutyát zárt valaki dobozba, majd étel és víz nélkül magára hagyta őket Szeged egyik kertvárosában, Baktóban. Ugyanezen a napon kicsit odébb zsákba csomózott valaki két macskát, majd az esőtől dagadó egyik csatornába hajította őket. A dobozos kutyákat, és a vízbe fulladásuk előtt a macskákat is kimentették az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársai.
Azt azonban kevesek tudják, hogy állatokat így kitenni bűncselekmény, amiért akár két évig terjedő börtönbüntetés is kapható. Magyarországon a hobbicéllal szaporított kutyák, macskák száma sokkal több, mint amennyire a felelős állattartói réteg igényt tartana. Vannak a szaporítók között feketéző kutya-macskatenyésztők, meg persze tudattalan (háztáji) szaporítók is. Sokkal könnyebb lenne a problémákat megelőzni, mint kidobni, kínozni a megszülető kisállatokat. A felelőtlen szaporítások eladhatatlan végtermékeivel - a kiskutyákkal, kiscicákkal - sokan nem tudnak mit kezdeni, így törvényt sértve, bűncselekményt követnek el: kidobják őket az utcára. Ezért, ha a tettes előkerül, 2 év börtön is kapható.
Ha bárki állatkínzást tapasztal, a helyi (legközelebbi) rendőrt kell értesíteni, akinek kötelessége minden ilyen esetben eljárni, és jegyzőkönyvet felvenni, nyomozást megindítani. A fent leírt ügyek kapcsán (vagy más esetekben) ha valaki konkrét információt nyújt az állatkínzásos bűncselekmény elkövetőinek felderítésére, azt az Orpheus Állatvédő Egyesület megjutalmazza!