Ivan Pancsenko napokig fogvatartott és többször megerőszakolt két kislányt egy földbe ásott gödörben, mígnem egyiküket megölte, majd saját kertjében eltemette. A rendőrök szerint azonban nem ők voltak első áldozatai. A Sztavropol közelében lévő Szvetlogradban élő Pancsenko egy állítólag házépítés céljára vásárolt telken, egy kunyhó alatt földalatti rejtekhelyet alakított ki a falakon tükrökkel és pornóposzterekkel, a földön pokrócokkal, matracokkal, valamint egy kisebb jogi könyvtárral, benne a büntető-törvénykönyvvel. Itt tartotta fogva a félanalfabéta Pancsenko 24 órán át a nyolcéves Okszanát és a 11 éves Mariját. A délután óta nem látott kislányok szülei késő este fordultak a rendőrökhöz, akik másnap keresőkutyák segítségével találtak rájuk.

Okszana Bogdanova nem élte túl a kínzásokat és az erőszakot: a kislányt, noha talán még élt, a tettes elásta a kertben és fát ültetett a sírra. Okszana - egy nagyon szegény család három gyermekének egyike - Pancsenko fiának kis barátnője volt. A 11 éves Marija Nyikiforenkót súlyos állapotban vitték kórházba szülei. A kislányok a városkában sétáltak, amikor egy férfi kérte őket, hogy segítsenek kinyitni a kertkaput. A kapuval foglalatoskodó gyerekeket az illető durván belökte, majd a gödörbe vonszolta - idézte a Komszomolszkaja Pravda című lap a megmentett Mása édesanyját. Pancsenko azt ígérte a kislánynak, hogy egy-két év múlva újra láthatja a szüleit. A férfi büntetett előéletű: megszökött a seregből, s vele tartó társát útközben megölte, nem tudni miért. Aztán hosszú ideig egy földbe ásott gödörben bujkált, míg rátalálták és gyilkosság miatt elítélték.

A rendőrség további legalább három lány eltűnésével gyanúsítja Pancsenkót. A 16 éves Lena Malovicsko - a tettes felségének húga - 1999-ben tűnt el: őt három évig tartotta fogva és erőszakolta meg sorozatosan Pancsenko, aztán megölte, holttestét elégette. Lena után alig négy hónappal eltűnt barátnője, a 16 éves Marina is, s Pancsenko ezt a gyilkosságot is beismerte. Még nem világos, hogy a környéken hiába keresett harmadik lány, egy távoli rokon, a 18 éves Okszana eltűnéséhez is köze van-e Pancsenkónak.