Valószínűleg öngyilkos merénylő robbanásától sérült meg könnyebben egy magyar katona Afganisztánban - magyar idő szerint - hétfőn reggel 7 órakor - áll a honvédelmi tárca közleményében. A merényletben ketten meghaltak, ketten pedig megsebesültek. Az afganisztáni Poli Kumriban működő magyar vezetésű Tartományi Újjáépítési Csoportot (PRT) egy nemzetközi katonai delegáció látogatta meg hétfőn. A vendégeket a magyar katonák elkísérték a város rendőr-parancsnokságra, ahol a helyi rendőrök képzési körülményeiről tájékozódtak. Az épület udvarán éppen az afgán rendőrök kiképzésével foglalkozó, nemzetközi civil csoport dolgozott, amelynek nem volt magyar tagja.

 

Az udvaron ekkor történt a robbanás, melyet az eddigi vizsgálatok szerint feltehetően egy álcázott öngyilkos merénylő okozott. A robbanásban a civil kiképző csoport két tagja életét vesztette, egy pedig sérüléseket szenvedett. A delegációt kísérő magyar katonák közül egy könnyebben megsérült, őt a PRT táborban ellátták, majd a másik sérülttel együtt további vizsgálatra kórházba szállították.
A sérült magyar katona hozzátartozóit már értesítették. A robbanás körülményeit a nemzetközi erők szakemberei vizsgálják. (FH)