Az Interpol magyar irodája megkezdte a Prágában elfogott, a magyarországi robbantásokkal kapcsolatba hozott Jozef Rohác kiadatásával és Magyarországra szállításával kapcsolatos előkészítési munkálatokat - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden. A szlovák férfi neve felmerült több, az 1990-es évek végén Magyarországon elkövetett robbantásos bűncselekménnyel összefüggésben.

1998. július 2-án Budapest belvárosában, az Aranykéz utca 2. számú ház előtt parkoló Polski Fiat alatt nagy erejű pokolgép robbant. Négy ember meghalt, huszonöten megsérültek. A merénylet célpontja és egyik áldozata a Boros Tamás néven ismert vállalkozó volt. Borost a rendőrség koronatanúként tartotta számon az olajmaffiaügyben.

A BRFK 2000-ben tartott sajtótájékoztatóján az hangzott el, hogy a rendőrség a szlovák állampolgárságú Jozef Rohácot és bandájának tagjait gyanúsítja több robbantásos bűncselekménnyel, így az Aranykéz utcai merénylettel és a Seres Zoltán ellen elkövetett - akkor sikertelen - merénylettel. A nyomozás kiderítette, hogy a felrobbant Polski Fiatot a szlovák Jozef Hamala, Rohác bandájának tagja vette meg hamis papírokkal.

A rendőrség szerint a héten letartóztatott férfi gyanúsítható azzal is, hogy 3,5 kilogramm plasztik robbanóanyag felhasználásával távirányítású szerkezetet készített, és közreműködött abban, hogy azt 1997. június 3-án rögzítsék egy parkoló Bentley alvázára a főváros XVIII. kerületében, a Tulipán utcában. A robbanószerkezet elhelyezésének célja a közleménye szerint Seres Zoltán vállalkozó meggyilkolása volt, de a bomba a gépkocsi indulásakor leesett, így nem következett be a robbanás. (Később Serest az autójában lelőtte egy gépfegyveres férfi.)

Az eset után a BRFK azonosította a szlovák férfit, de nem tudta elfogni, mert külföldön bujkált. A nyomozások adatai szerint a bűnözői csoport számlájára legalább tíz, 1998 tavaszán és nyarán elkövetett merénylet írható. Így többek között a Fidesz Lendvay utcai székházánál, valamint politikusok - Szájer József és Torgyán József - lakásánál elkövetett robbantások is.