Három tűzoltó megsérült, amikor egyelőre tisztázatlan körülmények között felborult egy tűzoltóautó Debrecen külterületén - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-vel vasárnap. 
    Dobson Tibor elmondta: a baleset szombaton este történt, a tűzoltóautó egy kanyarban borult fel, majd egy személyautóval ütközött össze. 
    A balesetben három tűzoltó megsérült, kettőt kórházba   szállítottak - nem súlyos sérüléssel -, de vasárnap reggel ők is elhagyhatták a kórházat. A személyautó vezetője nem sérült meg a balesetben - tette hozzá. Mint mondta, a baleset okait vizsgálják. 
    Hócza György, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) ügyvivője az MTI-nek elmondta: két héttel ezelőtt pontosan a felborult tűzoltóautó menettulajdonságait vizsgálták Győrben. Emlékeztetett rá: a szakszervezet nyáron vizsgálatot kezdeményezett, mert több sofőr is jelezte, hogy egyes járművek balesetveszélyesek, túl könnyen felborulnak. 
    Mint mondta, a vizsgálatot végző cég jövő héten adja át a szakszervezetnek a jegyzőkönyveket, ezt követően ismertetik a nyilvánossággal a szakértő megállapításait. 

    A szakszervezet azt követően kért fel független szakértőt, hogy több tűzoltó is jelezte: probléma van egy bizonyos típusú tűzoltóautóval - hivatalosan tűzoltó fecskendővel - és egy bizonyos típusú műszaki mentőautóval. Az autók súlypontja magasan van, miközben speciális manővereket kellene végezniük és a szakszervezet szerint egyáltalán nem garantált, hogy az autók a jelenlegi szerkezettel meg tudnak felelni ezeknek a feladatoknak. A szakszervezet szerint a kritikus tűzoltóautókból nyolc, a műszaki mentést végző járművekből öt-tíz lehet az országban.