Betontömböket dobtak Párizs környékén két helyen is a szupergyorsvonat, a TGV vezetékeire. Emiatt több tucat járat csak a hagyományos vonalakon, sokkal lassabban tud közlekedni. Az incidensek miatt több ezer utas csak 3 órás késéssel tudott elindulni Nagy-Britanniába, Belgiumba, és az észak-francia Lille városába.
A vasúttársaság azt közölte: fontolóra veszi, hogy kamerákkal figyelje meg a vonalakat, elijesztve ezzel a vandálokat. Nem ez az első eset, hogy rongálók miatt áll a TGV. Múlt szombaton ismeretlen tettesek kilőtték a szupergyorsvonat vezetékét, szintén a párizsi régióban. Akkor 50 szerelvény vesztegelt órákig, illetve indult késéssel útnak.

A TGV a franciák nemzeti szimbóluma és az egyik legsikeresebb gyorsvasút. Az első TGV a Párizs-Lyon vonalon indult el 1981-ben. Az elmúlt 27 év alatt folyamatosan bővülő francia nagysebességű vasúthálózaton a TGV-szerelvények eddig összesen több mint 2 milliárd kilométert tettek meg, kezdetben 260 kilométer per órás, az új vonalakon ma már 320 kilométer per órás sebességgel száguldva. (FH)