Megkezdődött azoknak a kaposvári gimnazistáknak a pere a Somogy Megyei Bíróságon, akik a vádirat szerint előre kitervelten, különös kegyetlenséggel megölték egyik osztálytársukat. A két vádlottat megbilincselve, fegyveres őrök kíséretében vezették be a kaposvári tárgyalóterembe - írta az MTI.

Vadócz Attila tanácsvezető bíró zárt tárgyalást rendelt el. A vádirat szerint a két 16 éves fiú májusban Kaposváron egy elhagyatott tóhoz csalta leendő áldozatát, egy nagyatádi fiút, aki a somogyi megyeszékhelyen tanult. A fiút kővel, fával és egy vésővel brutális módon bántalmazták, majd az eszméletét vesztett áldozatot a tóba dobták. A rendőrségen tett vallomásuk szerint a fiatalok azért ölték meg korábbi barátjukat, mert "eltávolodott tőlük, lekezelően, nagyképűen viselkedett, agresszíven bánt velük". A Somogy Megyei Főügyészség csaknem háromezer oldalas nyomozati anyag alapján készítette el a vádiratot, amely szerint a vádlottak a bűncselekmény elkövetése előtt körülbelül egy hónappal határozták el, hogy megölik osztálytársukat. Két héttel a gyilkosság előtt felderítették a tó környékét, és egy gödröt is ástak a holttestnek. Később úgy határoztak, hogy inkább szigetelőszalaggal köveket rögzítenek a fiú testére, és elrejtik a tóban. A szigetelőszalagot egy kitalált mesével későbbi áldozatukkal vetették meg a gyilkosság napján.

Május 21-én délután azzal az ürüggyel csalták a gyanútlan fiút a tóhoz, hogy egy géppisztolyt találtak. Áldozatukat a már odakészített bottal és vésővel ütlegelni kezdtek, majd a már földön fekvő fiút fojtogatták, mellmagasságból betondarabokat ejtettek az arcára. Az eszméletét vesztett, de még élő fiút végül a tóba lökték. A tárgyalás november 20-án további tanúk és szakértők meghallgatásával folytatódik. Az ügyben a két nap alatt 18 tanút és négy szakértőt hallgatnak meg, ítélethirdetés december elején várható. A fiatalokat legfeljebb 15 év szabadságvesztésre ítélhetik.