Hét ember került kórházba Japánban, és egyikük válságos állapotban van, miután gömbhalat ettek hétfőn este egy előkelő étteremben Tsuruoka városában. Ezt a helyi rendőrség közölte kedden. A rendőrség szerint idős emberek az áldozatok, akik egy népjóléti tanácskozáson vettek részt a városban, majd közösen elmentek vacsorázni a "Kibunya," nevű étterembe, amelynek nincs engedélye gömbhal készítésére és felszolgálására.

 

A gömbhalban, másnéven a fuguban a ciánnál több mint ezerszer mérgezőbb toxin van, ami a kutatások szerint segíti a halat a szaporodásakor és megvédi a ragadozók ellen. A fuguban lévő tetrodotoxint nem a hal termeli, a tengerfenéken élő mérgező rákok, kagylók, tengeri csillagok elfogyasztásával jut be a szervezetébe a méreg, amely a májában és a beleiben halmozódik föl.

 

A fugu máig a japán konyha nagyra becsült ínyencsége. A sok haláleset miatt a kormány 1983-ban tilalmat rendelt el azzal az engedménnyel, hogy kijelölt éttermekben fel lehet szolgálni az életveszélyes halat, de csak akkor, ha olyan szakácsok készítik, akik előzőleg egy rendkivül szigorú vizsgán bizonyították, hogy el tudják távolítani a mérgező részeket. A tilalom megszegőire akár börtönbüntetést is kiszabhatnak. (FH)