Viharosan nő Európában az online pedofíliapiac - állítja a Telefono Arcobaleno olasz gyermekvédelmi szervezet. A pedofília ellen küzdő egyesület hétfőn közzétett jelentése szerint a pedofil tartalmak cseréje 150 százalékkal nőtt az elmúlt öt évben; az interneten található pedofil képek száma 400 százalékkal emelkedett, egyedül a tavalyi évben háromezer gyermek vált a pedofil üzlet áldozatává.

Az internetes lekérdezések 58 százaléka Európából származik - közölte a szervezet, amely az elmúlt 13 évben mintegy 228 ezer feljelentést tett interneten található pedofil tartalmak miatt. Ennek ellenére nagyon nehéz küzdelmet folytatnak. "A háromezer gyermek közül, akikről szexuális természetű képeket találtunk a világhálón, még egyet sem sikerült azonosítani. A feljelentéseink nyomán csak a pedofiloldalakat sötétítik el, a gyerekek nyomára akadni rendkívül nehéz" - nyilatkozta Giovanni Arena, a gyermekvédelmi szervezet elnöke. Az érintett gyerekek 42 százaléka hét év alatti, 77 százalékuk 9 évnél fiatalabb. "Az online pedofília piaca nem ismeri a válságot, s bár ez az üzlet törvénytelen, gyakorlatilag teljesen szabad" - fogalmaz a jelentés. A szervezet becslése szerint világszerte 42 ezer pedofil tartalmú internetes oldal üzemel.

Nemzetközi szervezetek szerint az internetes pedofília évente 5 milliárd eurót (hozzávetőleg 1450 milliárd forintot) hozó üzlet. A molesztált gyerekeket ábrázoló képek ára 30 és 100 euró (8700 és 29 ezer forint) között mozog, egy-egy filmért akár 300 eurót (87 ezer forintot) is megadnak.